IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

8 души на планетата притежават колкото по-бедната половина от човечеството

Според доклад на Oxfam ползите от икономическия растеж в света са били много несправедливо разпределени

11:31 | 16.01.17 г. 35
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Осем души на планетата имат богатство, равняващо се на това, което притежава по-бедната половина от човечеството, или 3,6 млрд. души. Това положение е "цинично" и " изостря неравенствата", сочи изследване на британската неправителствена организация Oxfam, което тя представи днес преди утрешното официално откриване на Световния икономически форум (WEF) в швейцарския курорт Давос, предава БТА.

"Цинично е такова богатство да е в ръцете на толкова ограничено малцинство, след като е известно, че всеки десети човек в света преживява с по-малко от 2 долара на ден", посочва говорителят на Oxfam за Франция Манон Обри, цитирана в комюникето.

Докладът, озаглавен "Икономика в служба на 99-те процента", разкрива как големите компании и най-богатите хора в света засилват още повече неравенствата, експлоатирайки една умираща икономическа система, умело избягвайки данъците, намалявайки заплатите и увеличавайки максимално приходите на акционерите, отбелязва АФП.

Според Oxfam при този темп първият супермилиардер в света може да очаква неговото състояние да превиши трилион долара през идните 25 години. За да похарчи тази сума, той би трябвало да харчи по 1 милион долара дневно в продължение на 2738 години, са пресметнали експертите на организацията.

Макар да е имало икономически растеж, ползите от него са били много несправедливо разпределени, посочват от Oxfam. Приходите на най-бедните хора са се увеличавали с по-малко от 3 долара годишно между 1988 и 2011 година, докато приходите на 10-те най-богати хора са скочили 182 пъти, посочва ДПА.

Състоянието на Бил Гейтс - най-богатия човек в света и редовно присъстващ в Давос, се е увеличило с 50%, или 25 млрд. долара, откакто обяви плановете си да напусне Microsoft пред 2006 г. въпреки усилията му да дари голяма част от богатството си, пише Ройтерс.

Макар че Гейтс е пример за това как прекомерно голямото богатство може да се използва, за да се помогне на бедните, според Oxfam подобна "голяма филантропия" не решава фундаменталния проблем.

"Ако милиардерите изберат да дарят парите, то това е добро дело. Но неравенството е от голямо значение и не може да има система, при която милиардерите редовно плащат по-ниски данъци, отколкото секретартките си или почистващия персонал", казва Макс Лоусън, ръководител по политиките в Oxfam.

Организацията по традиция се стреми да привлече вниманието към засилващите се неравенства в навечерието на срещите на WEF. Тази година форумът се открива утре и ще продължи до събота.

Неправителствената организация заклеймява "натиска, който се оказва върху заплатите навсякъде по света", както и данъчните облекчения, от които са облагодетелствани компаниите. Тя подлага на критика и използването на данъчните убежища за укриването на доходи.

Миналата година Oxfam обяви, че общото състояние на 1-ия процент най-богати хора в света е превишил през 2015 година това, което притежават останалите 99 на сто от населението.

Кои са осмината най-богати хора в света?

Осмината най-богати хора в света са предимно американци. В групата има един мексиканец и един европеец. Мнозина от тях са заявили, че са готови да дават пари за благотворителност.

Ето и кои са те:

Бил Гейтс - със състояние от 75 милиарда долара - е съосновател на Microsoft, създадената в средата на 70-те години софтуерна компания.

Амансио Ортега - със състояние от 67 милиарда долара - открива първия магазин на станалата световно известна марка за облекло Zara и е най-богатият европеец. Сега той има 7 хил. магазина по цял свят.

Уорън Бъфет - със състояние от 60,8 милиарда долара - е известен с прякора Оракула от Оклахома. Той започва да инвестира като тийнейджър през 40-те години и постепенно изгражда фонда си Berkshire Hathaway.

Карлос Слим - със състояние 50 милиарда долара - дължи богатството си на многонационалната телекомуникационна група America Movil, оценявана на 42 милиарда долара.

Джеф Безос - със състояние от 45,2 милиарда долара - е основател и шеф на сайта за онлайн търговия Amazon.com.

Марк Зукърбърг - със състояние 44,6 милиарда долара - основава през 2004 година Facebook за връзка между студентите в Харвард. Компанията се разраства по цял свят и е причина 32-годишният Зукърбърг да е милиардер.

Лари Елисън - със състояние 43,6 милиарда долара - е бил млад програмист през 70-те години, а първият му голям клиент е ЦРУ. Името на проекта било Oracle и през 1977 година Елисън и съдружниците му кръщават компанията си Oracle.

Майкъл Блумбърг - със състояние 44 милиарда долара - създава агенцията за финансова информация със същото име през 1981 година, след като напуска инвестиционната банка, в която е работил дотогава.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:47 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

26
rate up comment 2 rate down comment 0
majnata
преди 7 години
Ти Импе остави Негрия , тя е опитното поле на точно тия 8 / и другите в сянка , дето не ги публикуват във Форбс класациите / , ами какво да каже един американски / за български пък съвсем не знам/ бачкатор дето трябва на три работи да бачка щото има дете у детска градина и друго на училище ?!Йебем ти "справедливостта" на системата...апропо всеки има по един стомах , или греша ?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
25
rate up comment 2 rate down comment 0
Атанасио
преди 7 години
8 човек не консумират колкото 3,5млрд. и затова не върви икономиката ,и темата е голяма и съм обяснил какво трябва да се направи започвайки с една статия на Джозеф Стиглиц https://***.facebook.com/boyan.durankev/posts/1701431930135034В света се въртят 21-32 трилиона $ в офшорки(8 минута) http://***.youtube.com/watch?v=gYd7Q8nZ9Joтоест грубо 4-6 трилиона $ не влизат в бюджетите на държавите в света а според преподавателя в американския университет Бъркли Габриел Зукман, който е автор на книга за скритото богатство на нациите сумата е 7,6 трилиона укрити данъци които невлизат в бюджетите на всички държави в света.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
24
rate up comment 6 rate down comment 2
vajvaj
преди 7 години
"Е тука се крие стабилността на системата която ще генерира все по малко и все по богати !"Не можеш да си представиш колко си прав! Но, да ти кажа, хората не са балами, поглеждат нагоре и все по-малко им се работи. И все по-малко работят. А тези с милиардите ще им се наложи да почнат да пускат малко повече надолу, ако не искат да ги сполети една доста незавидна съдба, дето само са чели за нея.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
23
rate up comment 6 rate down comment 0
dr.5rov
преди 7 години
Че кога не е било така? От как свят светува все е било така. И по времето на египетските фараони и по време на римската империя и винаги след това.Просто в миналото не е могло да се направи тази статистика за целия свят.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
22
rate up comment 4 rate down comment 2
Стоян Петров
преди 7 години
Твоята е лесна! Лучец яж, водица пий .....и пак диййй, воле диййй!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
21
rate up comment 2 rate down comment 2
comet
преди 7 години
Подобно е състоянието и в банковия сектор, предполагам още по-трудно за проследяване кой какво и що:http://wakingtimesmedia.com/10-companies-control-almost-everything-eat-drink/
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
20
rate up comment 3 rate down comment 2
comet
преди 7 години
Дори подозирам, че големият процент от парите на тия от списъка не са техни (а на банкерите), което разбира се е трудно да го докажа. :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
19
rate up comment 6 rate down comment 2
comet
преди 7 години
В тази класация липсват играчите от банковата мафия, а те са най-едрите монополисти, и са най-внимателните и усмихнатите. Имам познат, който е най-обикновен чиновник в банка, но и той говори за неосъзнати потребности на потребителите, ... да не говорим за банковите заеми на държавите при предизвикани войни (за въоръжение и възстановяване), ... както че корпорациите монополисти се надпреварват да предлагат/налагат услуги като ГМО храни, шистов газ, здравеопазване, лекарства, ... . Медиите ги създават и спонсорират за храна и зрелища като изкривяват и насочват вниманието. ... Щом банките не са на фокус, а хора като Тръмп ( и ония в списъка) ги изтъкват за най-ярките представители на 99те %та, значи битката все още е с тактическото предимство на скритите банково-корпоративни собственици/играчи.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 10 rate down comment 2
d333
преди 7 години
Той един беше казал, че когато бедните не издържат, а богатите не могат повече да я карат постарому... и стават едни революционни работи.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 7 rate down comment 0
redcretin
преди 7 години
Данъците отдавна са безумно високи - както и размерът на държавната администрация. Навсякъде в общи линии.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още