IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Климатикът изпревари таблета при стоките на изплащане тази Коледа

Най-купуваната стока е телевизорът, или близо 20% от всички стоки, взети на изплащане по време на празниците

11:57 | 16.01.17 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Климатикът измести таблета от топ 10 на стоките, които българите най-много са купували на изплащане по време на коледните и новогодишните празници през декември в сравнение със същия месец на 2015 г. Това показва проучване на TBI Bank на база анализ на данните за пазара.

Най-атрактивни и без промяна спрямо миналата година остават телевизорът, мобилният телефон и преносимият компютър, пише още в изследването.

Най-купуваната стока е телевизорът, или близо 20% от всички стоки, взети на изплащане по време на празниците. Сред по-нестандартните стоки, купени чрез плащане на вноски, са бетонобъркачка, барабани, китара, ортопедичен матрак с масажни функции, камина и други. 

Отпуснатите средства от кредитната институция с цел закупуване на стоки на изплащане нарастват с 37% за изминалия месец декември, спрямо 2015 г., като достигат малко над 16 млн. лв.

В същото време по данни на банката обемът на усвоените потребителски креди към 31 декември 2016 г. възлиза на малко над 9 млн. лв., което е увеличение от 83% спрямо последния месец на предходната година.

Банката отчита 19% ръст на средния размер на потребителския заем до 1251 лв. С 6% нараства средната сума, с която са финансирани стоките на изплащане.

Анализ на кредитната институция показва още, че средната възраст на клиентите през месец декември, взели кредит или стока на изплащане, пада с три месеца до 42 години.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:09 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 3
Mavi Goz
преди 7 години
Хаха... Българският *** в отчаян опит да излъже законите на физиката и природата и да се топли за без пари... Хихи... Продал нивите на дедо си и купил апартамент в София, ама нема пари да си плаща тока или парното... Като тея, дето карат аудита, ама им идва скъпа поддръжката и гумите, щот на куатрото се сменят и четирите наведнъж с еднакви... хихи... Ще се топлиме с пр^ъдня, щото е без пари... хихи... Иначе ревящи, бучащи и вибриращи агрегагати по фасадите емават байката на цели кооперации, ама селинджър нема навик да мисли за околните - на село у двора си е правил кво си сака... хихи...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още