IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ханке: Във Финландия търсят модифициране на застраховането срещу безработица

Още Милтън Фридман е за „негативен подоходен данък“, посочи професорът от Университета Джон Хопкинс

14:31 | 16.01.17 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Investor Media Group</em></p>

Снимка: Investor Media Group

Във Финландия се прави радикален експеримент, който да модифицира начина, по който функционира застраховането срещу безработица и плащанията след това. Идеята е да се намалят административните разходи и бюрократичното бреме, като се увеличат стимулите за безработните хора, които в действителност търсят някаква почасова или друга работа.

Това обяви професор Стив Ханке в предаването Boom&Bust на Bloomberg TV Bulgaria.

Според него по този начин на безработните няма да им се налага да плащат данъци върху този доход.

Той смята, че целта на проекта е универсалното месечно заплащане да замени социалните програми, но е категоричен, че експериментът във Финландия не е програма за безусловен базов доход.

„Това е погрешно название. Прекалено много се говори за някаква форма на минимално гарантиран доход и това се засилва покрай усещането за неравенство в доходите, като интуицията е, че трябва да се направи нещо срещу него. Подобни идеи могат да се намерят като идеологически генезис още в Комунистическия манифест, посочи икономистът.

"Това, което се случва във Финландия, е, че те искат да вземат случайна извадка от 2000 души, безработни, които получават обезщетение срещу безработица и други социални придобивки. Идеята е да се смени системата, така че същите тези хора просто да получават кеш. И да няма документи за попълване. Няма определящи условия. Те ще получват допълнителен доход към обезщетението си за безработица, няма да се налага да плащат данъци върху него.“

Ханке напомни, че сред защитниците на мярката "безусловен базов доход" в миналото са били изявени икономисти като Фридрих Хайек и Милтън Фридман, но съществува разлика между техните идеи и съвременните предложения.

„Разликите са много. В своята книга „Капитализъм и свобода“ Милтън Фридман е първият, който разработва идеята, но, разбира се, той е Нобелов лауреат и силно пропазарен икономист, либертарианец. Но все пак той казва, че трябва да има нещо, което сам нарича „негативен подоходен данък“, каза Ханке.  

"Ако доходите на дадено лице са на определено ниски нива, то той не би трябвало да плаща данъци и дори трябва да си получи парите обратно от правителството. В основата на предложението на Фридман е, че би било добре, ако се прекратят всички социални програми, както и ако бъде премахнат контролът върху наемите, субсидиите за закупуване на дом, субсидиите за хранителни стоки, субсидиите при пенсиониране, всички държавни помощи. Тогава въвеждането на „негативен подоходен данък“ би било добра идея.“

Ханке е категоричен, че във финландския проект е застъпен административният аспект, защото „най-облагодетелствани от социалните системи са бюрократите, които управляват процеса“.

„Фридман смята, че ако има „негативен подоходен данък“ под формата с кешови плащания ще се справим с административния и бюрократичен проблем. Аз смятам, че по този начин ще се отървем от това, което аз наричам, лъжливи цени. Най-типичният пример е водата. Всички казват, че бедният трябва да може да си купи вода, така че тя трябва да има ниски цени. Това се отнася и за бензина – в много неразвити държави  бензинът е субсидиран – но ако има „негативен подоходен данък“ и сте премахнали всички субсидии, цените на тези блага ще отразяват разходите за тяхното производство“, даде пример професорът от Университета Джон Хопкинс.

По думите му Фридман е бил убеден, че ефектът от това би бил положителен. 

Ханке обаче припомни, че след като издава първата си книга през 1962 година, по времето на Никсън, в 70-те години на ХХ век, в реч пред Конгреса, Фридман оттегля идеята си за „негативен подоходен данък“, защото е на мнение, че никога "няма да се отървем от пипалата на всички социални програми“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:34 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 1
redcretin
преди 7 години
Субсидирането е вредно, защото поддържа високи непазарни цени.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още