IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Може ли България да спре изтичането на кадри

Какво трябва да се направи в страната, за да се стимулират младите хора да се връщат в родината си след завършване на образованието си? 

09:34 | 17.01.17 г. 7
<p>
	<em>Явор Гочев (вляво) и&nbsp;</em><em>Ангел Игнатов (вдясно).&nbsp;</em><em>Снимка: Bloomberg TV Bulgaria</em></p>

Явор Гочев (вляво) и Ангел Игнатов (вдясно). Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Трябва да се борим с изтичането на български кадри в чужбина. Нужно е хората да не мислят, че еднопосочният билет за друга страна е единственото решение. Това казаха Ангел Игнатов и Явор Гочев, организатори на Български кариерен форум за студенти, обучаващи се в чужбина, в ефира на Bloomberg TV Bulgaria.

"Когато веднъж заминеш да учиш извън България, колкото и да се опитваш да следиш и да научаваш новини как се развиват нещата в родината, губиш контактите си и е малко трудно да се върнеш, за да правиш кариера в България", твърдят Гочев и Игнатов.

Форумите, които те организират са полезни за професионалното развитие на обучаващите се. "Студентите, които учат извън страната и посещават Българските кариерни форуми, или идват с желанието да се върнат в България и да приложат познанията, които са придобили в чужбина, за да бъдат полезни в родината си, или не са запознати с възможностите, които могат да се разкрият за тях, като кариерно развитие в България, са удивени и приятно изненадани от това, което научават от компаниите, представени на форумите", обясни Ангел Игнатов. 

Засилва се интересът от страна на компаниите, които искат да се представят на българските кариерни форуми, защото бизнесът осъзнава, че студентите, получили образование в чужбина са по-адаптивни и по презумпция владеят чудесно поне един чужд език.

"Организираме кариерни форуми в Лондон и Франкфурт, като тази година ще бъде пета поредна. Събитието в Лондон ще се случи на 11 март в българското посолство, а във Франкфурт - месец по-късно - на 22 април", добави Явор Гочев

Вижте целия коментар във видеото.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:09 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

6
rate up comment 1 rate down comment 1
Атанасио
преди 7 години
Задържането на младите хора ще стане само с минимално стартови заплати за лекари и т.н. защото няма как да им работят за 600-800лв. при факта ,че навън взимат 6-8 пъти повече Останалото тук - https://***.facebook.com/atanas.shalapatov/posts/1742287312716162 за доклада,проучването на Европейският парламент, че в България губим 12-19 милиарда евро годишно от корупцията и контрабандата5 000 000 000 лв. е сенчеста икономика - се ощетява бюджета ГОДИШНО5 000 000 000 лв. са кражби през разходите на бюджета пак ГОДИШНО5 000 000 000 лв. плоският данък ощетява бюджета ГОДИШНО ,и Бойко Борисов го проумя ,че са източени 27 милиарда чрез плоският корпоративен данък защото големите фирми са чужди и изнасят печалбите
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 3 rate down comment 1
deant
преди 7 години
Не може. Територията е обещана на друг тука. Просто изчакват натуралния ред на нещата. Без да бързат.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 12 rate down comment 1
majnata
преди 7 години
Прав е БГ манът , управляващата "класа" не допуска по умни от самата себе си...същото е и с *** чорбаджия и интелигентен работник , изходът е все към терминала...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 11 rate down comment 3
redcretin
преди 7 години
Не е нужно.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 21 rate down comment 4
bgMan
преди 7 години
Напротив!Може но не иска.Ако престъпното задкулисие спре изтичането на интелигентните хора то обрича себе си на провал и неуспех.Някои м-р-ъ-с-н-и-ц-и могат да държат властта само когато тук останат тези, които за нищо не стават. Погледнете политиците и системата, която ги издига и промотира в обществото ни. Същото като при митничарите е.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 11 rate down comment 7
KPetkov
преди 7 години
Не може :(
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още