IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Британската инфлация се ускори до най-високото си ниво от средата на 2014 г.

По-високите цени на самолетните билети и поевтиняването на паунда са основна причина за ускорението

12:39 | 17.01.17 г. 2
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Британската инфлация през декември 2016 г. се е ускорила по-бързо от очакванията, достигайки най-високото си ниво от средата на 2014 г., подкрепена от по-високите цени на самолетните билети и поевтиняването на паунда в резултат на Brexit, съобщава Ройтерс.

Официалните данни сочат, че потребителските цени на Острова са се увеличили с 1,6% спрямо същия период на предходната година, съобщи националната статистическа служба днес. Това е над очакванията на анализаторите в проучване на Ройтерс за инфлация на годишна база от 1,4%.

През ноември инфлацията бе на ниво от 1,2%.

От статистическата служба заявиха, че повишаването на цените на самолетните билети и на храните, заедно с по-лекото поевтиняване на бензина в сравнение с декември 2015 г., са довели до ускоряването на инфлацията.

Английската централна банка (АЦБ) внимателно следи колко бързо се повишават цените, докато се опитва да измери вероятното влияние върху потребителските разходи, което помогна на британската икономика да устои на шока от решението за излизане от Европейския съюз.

АЦБ прогнозира през ноември, че инфлацията ще надвиши 2,7% до края на тази година, тъй като сериозното поевтиняване на паунда след референдума вдига цените на вноса.

Оттогава насам обаче паундът отслабна още повече – понижавайки се под 1,20 долара в понеделник и достигайки едно от най-ниските си нива за над 30 години, а международните цени на петрола се вдигат. Много икономисти от частния сектор очакват инфлацията да достигне 3%, вероятно още през лятото.

Паундът е с почти 20% надолу спрямо щатския долар и с 13% спрямо еврото от референдума насам.

Гуверньорът на АЦБ Марк Карни заяви, че има граница на ускоряване над целевата инфлация от 2%, което централната банка ще толерира, макар че финансовите пазари сочат, че според инвеститорите има малък шанс за повишаване на лихвените проценти преди 2019 г.

В понеделник Карни каза, че икономическото възстановяване все повече разчита на потребителите, което го прави уязвимо от риск от отслабване на покупателната сила.

Инфлацията при цените на дребно се е ускорила до 2,5% през декември на годишна база, което е най-острият ръст от юли 2014 г.

Без цените на петрола, които се повишиха силно през последните месеци, и други волатилни компоненти като хранителни продукти, базисната инфлация се е ускорила до 1,6% спрямо очакванията на икономистите за 1,5%.

Данните за цените на производствените суровини подчертават инфлационния натиск. Производствените цени са се увеличили с 2,7% - най-бързия им годишен темп от март 2012 г., макар че резултатите все пак са под очакванията от анкетата на Ройтерс за 2,9%.

Цените, плащани от заводи за материали и енергия, са се увеличили с 15,8% - най-големият им скок от септември 2011 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:02 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 0
kloynat
преди 7 години
много скоро паунда ще се изтреля на горе по скалата а колкото до спекулантите да внимават за дьлги и кьси светлини да не се обьрнат от заслепяване на някои остьр завои нещата са астарожни
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 0 rate down comment 0
redcretin
преди 7 години
Или "как да превърнем Англия в Гърция", ама без туризъм :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още