IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Една японска компания осигурява 5 хил. работни места в България

До приемането на България в ЕС Япония е отпуснала на страната 750 млн. евро, обяви Н. Пр. Шиничи Яманака

09:08 | 18.01.17 г. 2
<p>
	Н. Пр. Шиничи Яманака, посланик на Япония в България. <em>Снимка: Bloomberg TV Bulgaria</em></p>

Н. Пр. Шиничи Яманака, посланик на Япония в България. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

5 хил. работни места осигурява само една японска компания, инвестирала в България, а от догодина ще бъдат 8 хил. Миналата година общо около 10 хил. японски туристи са посетили България, като през последните години се наблюдава ръст. Това каза Н. Пр. Шиничи Яманака, посланик на Япония в България в ефира на Bloomberg TV Bulgaria.

"130 японци живеят в момента в България. Те са впечатлени от българската природа, от общуването с българите. Миналата година министърът на туризма Николина Ангелкова посети Япония и откри в Токио български туристически център", каза още Яманака.

По думите му от момента на прехода до приемането на България в Европейския съюз (ЕС), Япония е отпуснала по линия на официалната помощ за развитие около 750 млн. евро, които са използвани за различни проекти, включително и за разширяване на софийското мeтро. Но след като България стана пълноправен член на ЕС, програмата за подпомагане приключи и в момента се наблюдава известен спад в инвестициите, каза още гостът.

Според него има три начина да бъдат увеличени капиталовложенията от Япония.

Първият е японските фирми, които оперират вече в България, да направят още инвестиции. За пример той посочи компанията за производство на автомобилни части Yazaki, която започна изграждането на трети завод в България, по-конкретно в Димитровград. В момента в заводите на дружеството в Ямбол и Сливен работят общо 5 хил. души. След като бъде завършен третият завод, Yazaki ще осигурява работа за общо 8 хил. души. Така че първият подход е привличане на повече инвестиции от фирми, които вече развиват дейност в България, уточни Яманака. 

Вторият начин е да се търсят нови инвестиции, добави той. "Струва ми се важно да се привлекат инвестиции, не само в досегашните сектори, като енергетика и автомобилостроене, но и в допълнителни сектори, като земеделие и околна среда. Важно е да се привлекат и инвестиции от страна на малки и средни предприятия“, обясни посланикът.

По думите му третият подход е да се положат усилия за нарастване на туристическия поток. "Развивайки туризма, това означава обмен на хора, а когато един човек се запознае със страната, с хората, със средата, и когато това, което вижда, му харесва, следващата крачка е да пожелае да развива дейност в тази държава. В момента около 30-40 японски фирми развиват дейност в България. Иска ми се този брой да се увеличи", каза Яманака.

Според него в страната ни има забележителни културно-исторически паметници и прекрасни морски и планински курорти.

Той изрази съжаление, че всъщност много японци не познават добре България. "Когато запитате японците какво мислят за страна ви, в тяхното съзнание възникват три неща - българското кисело мляко, розата и разбира се, състезателят по сумо Калоян Махлянов-Котоошу. Бих искал да стана и посланик на туризма, за да може, колкото може повече японци да посетят България като туристи", обясни Яманака.

Вижте целия разговор във видеото.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:38 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

2
rate up comment 39 rate down comment 2
Дядо Мечо
преди 7 години
Дали някой ще се пресрами и ще каже колко получава един работник в прехвалената японска компания?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 53 rate down comment 0
watergateory
преди 7 години
Много добре казано: "Развивайки туризма, това означава обмен на хора, а когато един човек се запознае със страната, с хората, със средата, и когато това, което вижда, му харесва, следващата крачка е да пожелае да развива дейност в тази държава."БГ има огромен потенциал. Просто едни 50,000 *** трябва да се унищожат и бихме станали райска страна.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още