IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Нарастващият добив на шистов петрол в САЩ може да навреди на сделката на ОПЕК

Във вторник Агенцията за енергийна информация прогнозира месечен ръст от 41 хил. барела на ден на добива за февруари

10:45 | 18.01.17 г. 12
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

На пазара на петрол във вторник бързо му беше припомнено, че нарастващото производство на петрол в САЩ може да преобърне усилията на големите производители да върнат глобалното търсене и предлагане на суровината към баланс, коментира MarketWatch.

Точно преди края на търговията на петролните фючърси на борсата в Ню Йорк Администрацията за енергийна информация (АЕИ) на САЩ представи доклад за сондажната производителност, прогнозирайки месечен ръст от 41 хил. барела на ден за добива за февруари до 4,748 млн. барела на ден.

„Това представлява негатив за петрола и опасение за Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК)“, казва Джеймс Уилямс, енергиен икономист в WTRG Economics, посочвайки, че обемът на новия петрол на кладенец е нараснал заради по-добра ефективност.

„Ако се поддържа, очакваният ръст на производството през февруари означава, че добивът от шистовите играчи ще бъде поне половин милиона барела на ден до края на годината“, каза Уилямс.

Цената за февруари на американския суров петрол не успя да задържи по-голямата част от ръста си във вторник и приключи с повишение от 11 цента до 52,48 долара за барел. Към 9:54 ч. българско време американският суров петрол отчита повишение от 20 цента, или 0,38%, до 52,68 долара, а Брентът - от 23 цента, или 0,41%, до 55,70 долара за барел.

„Тъй като кладенците сега са повече отколкото през декември и ще продължат да се увеличават, това означава, че ръст на производството от половин милион барела на ден до края на годината е скромна оценка“, казва Уилямс.

„Повечето страни от ОПЕК очакваха това, а данните за американското шистово производство ще бъдат най-внимателно следените след изпълнението на квотите на самия ОПЕК“, казва той.  

Тъй като кладенците сега са повече отколкото през декември и ще продължат да се увеличават, това означава, че ръст на производството от половин милион барела на ден до края на годината е скромна оценка

ОПЕК постигна споразумение в края на ноември за намаляване на добива с 1,2 млн. бар ела на ден до 32,5 млн. барела на ден, а други страни извън ОПЕК обещаха да понижат производството с още почти 600 хил. барела.

Междувременно последните данни от Baker Hughes показаха, че броят на активните американски кладенци е нараствал 10 последователни седмици, преди да се понижи през седмицата до 13 януари.

Отдавна има опасения, че повишаването на цените на петрола ще се превърнат в стимул за американските производители да засилят добива си.

Във вторник обаче по време на Световния икономически форум в Давос, Швейцария, саудитският петролен министър Халид ал-Фалих омаловажи тези тревоги.

Той заяви, че ще отнеме време за производителите в САЩ да възвърнат сили и че американските шистови петролни играчи „ще осъзнаят, че се нуждаят от по-високи цени“ от части заради по-високите разходи за производство.

„Мнозина в Давос смятат, че шистовият петрол ще убие ралито, но той наистина не може да замени цялото производство на петрол, което бе заличено от намаляване на капиталовите разходи на пазара на петрол", каза Фил Флин, старши пазарен анализатор в Price Futures Group.

Ал-Фалих е уверен, че пазарът на петрол ще се ребалансира до средата на годината, което предполага, че презасищането на петрол ще приключи след шест месеца – затова пазарът може да се нуждае от шистовия петрол, казва Флин.

При всички положения „шистовият петрол се завръща [към възстановяване], но има да измине още много път“, допълва той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:08 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

12
rate up comment 2 rate down comment 3
Mavi Goz
преди 7 години
Това не го пиша за теб, а за публиката. Тебе отдавна те нема на картата на интереса ми... За това уточнение не ми стигна местото в предишния пост. На тебе съм ти казал какво да правиш... Заедно с видинския Смарти - нали сте се самоназначили за умниците тука... хихи...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 2 rate down comment 3
Mavi Goz
преди 7 години
Кво бре, пръцко, си се размирисал? Що не поразпиташ тук-там за обемите на продажбите на веригите бензиностанции как са в сравнение с преди 3-4 години... Обемите горива визирам, а не паричните обеми, щото там е пълен мрак... Да не се връщаме повече назад, че ше те заболи глава...Ето ти и фалитите в УСА:http://***.forbes.com/sites/christopherhelman/2016/05/09/the-15-biggest-oil-bankruptcies-so-far/#349066a0739bhttp://***.haynesboone.com/publications/energy-bankruptcy-monitors-and-surveyshttp://oilprice.com/Latest-Energy-News/World-News/20-Months-90-Bankruptcies-In-North-American-Oil-Gas.htmlИ според тези последните, това е само видимата част - както пишат, "We've only seen a third of them"Изобщо, пиша за публиката детоhttp://***.oilandgas360.com/energy-bankruptcies-weve-only-seen-a-third-of-them/За банкови фалити немам спомен да съм писал, но че банките губят огромни пари от ниските цени на нефта само и диот може да оспорва. И ти с другия Смарти - Hollow Bdinski... Хихи...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 2 rate down comment 2
georgi_shum
преди 7 години
И кой е справил да зарежда? Я ни светни? Тази глупост ли измисли само. ? Нали ти беше " умника" дето още преди година и нещо твърдеше, че всочкото петролни компании в САЩ плюс една камара банки щяха да фалират заради ниските цени? Къде са ти фалитите деди? ;) Или и тая ти прогноза да я пишем като другите - демек *** *** на един заядлив, злобен и най вече глупав дъртак? И да те светна - в САЩ не се печата от 3 г вече ;)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 5 rate down comment 5
Mavi Goz
преди 7 години
"Някои хора забравиха на какви цени се зареждаше преди няколко години."Обаче се зареждаше, нали? хаха... Даже на опашки съм чакал за бензин... Щот сега бая народ спря да зарежда... А цените паднаха не само на горивата, нали...? А кога падат цените в икономика, основана на растежа...? Щот кинтите бегаха некъде - нищо, че уж печатат като луди и от двете страни на гьола... хихи...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 8 rate down comment 0
doba
преди 7 години
БГ като нетен вносител на нефт/газ е заинтересована от ниски цени в сектора.Всяка година с тях е глътка въздух за икономиката ни.Дай Боже да е по-задълго.ППНякои хора забравиха на какви цени се зареждаше преди няколко години.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 5 rate down comment 3
georgi_shum
преди 7 години
давай давай :) още няколко тласъка отзад ти трябват и ще си там :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 4 rate down comment 8
majnata
преди 7 години
Селчуга , сърбай каавето и гледай барабите да не те окрадат...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 12 rate down comment 4
georgi_shum
преди 7 години
Ми очевадно не се движи така, затова и се радва, че цените на петрола, а от там и на горивата ще стоят ниски. Ама ти очевадно се движиш от възвратно - постъпателни тласъци,които получаваш в долната част на гърба, и от които съвсем си оглупял и от там задаваш т.ъпи въпроси :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 4 rate down comment 12
majnata
преди 7 години
Ти на конска тяга ли се движиш , та тъй радостно зацвили ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 14 rate down comment 3
Стоян Петров
преди 7 години
Нищо няма да се получи със заверата на ОПЕК и Русия. *** обещаха да намалят добива с 300 000 барела дневно. Преди това обаче го увеличиха с около милион барела дневно, само от август до ноември с 500 000 барела. Затова и ще намалят добива, но подчертаха че ще увеличат износа. Сигурен съм, че арабите няма да им се вържат на номерата.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още