IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Депутатите окончателно одобриха още 1 млрд. лв. за санирането

Целта е във всяка област има одобрени за финансиране сгради и да няма дискриминирани райони, заяви Лиляна Павлова

14:05 | 18.01.17 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Финансовият министър в оставка Владислав Горанов и&nbsp;министърът на регионалното развитие и благоустройството в оставка Лиляна Павлова. <em>Снимка: БТА</em></p>

Финансовият министър в оставка Владислав Горанов и министърът на регионалното развитие и благоустройството в оставка Лиляна Павлова. Снимка: БТА

Решението на правителството да отпусне още 1 млрд. лева за саниране на жилищните блокове, строени по индустриален способ, беше окончателно одобренo и в пленарна зала. 109 депутати бяха "за", 11 "против", а 32-ма се въздържаха.

Припомняме, че в края на ноември програмата за саниране на панелните блокове беше спряна от Министерството на регионалното развитие и благоустройството заради изчерпване на първоначално заложения ресурс от 1 млрд. лева. Дни по-късно кабинетът в оставка реши да дофинансира програмата с 1 млрд. лева за сметка на бюджетния излишък, за да се обезпечи изпълнението на сградите, за които вече има сключени договори, но бюджетът не е достигнал. Така парите за саниране станаха общо 2 млрд. лв.

След като решението бъде обнародвано в "Държавен вестник", предстои правителството да измени постановлението, с което схемата ще бъде официално продължена.  

Нашата воля е програмата за саниране да продължи, каза министърът на регионалното развитие и благоустройството в оставка Лиляна Павлова пред депутатите. По думите ѝ програмата е дългосрочна, за минимум 10 години, а целта е във всяка област има одобрени за финансиране сгради и да няма дискриминирани райони.

Тя изрази надежда, че това няма да е последният, а поредният милиард за саниране. Павлова уточни, че програмата ще продължи, но със собствен финансов принос от живеещите в съответните блокове.

Според БСП досега са санирани едва 5% от жилищата. Социалистите гласуваха „въздържал се“, тъй като в програмата липсвала солидарност. Според Дора Янкова не се обръща еднакво внимание на сградите и се санират предимно панелни блокове в големите градове. По думите на Таско Ерменков програмата не е нито национална, нито отговаря на изискванията за енергийна ефективност.

От ДПС пък обвиниха ГЕРБ, че използват програмата за политически цели. Рамадан Аталай призова за по-ясни правила при отчитането на разходите. 

Припомняме, че към 10 януари общо регистрираните сдружения на собствениците, които биха могли да кандидатстват по програмата, са вече над 6 хил. Заявления към общините, че желаят да се включат в програмата, са подали над 5 хил. сдружения на собствениците, а договори между сдруженията и общините са подписани за малко над 4 хил. блока.

Тристранни споразумения между общини, сдружения и Банката за развитие са подписани за малко над 2 хил. жилищни сгради. Вече са обновени повече от 200 блока, а по 540 се работи. За други повече от 300 има избрани изпълнители, които изчакват лошото време да отмине, за да могат да започнат работа. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:10 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 2 rate down comment 3
крас
преди 7 години
Тези два милиарда ще бъдат усвоени от ГЕРБЕРСКИ ФИРМИ.Трети или цетвърти подизпълнители ще извършат облепянето на цина не по голяма от 15-20 % от усвоените от спечелилата поръчката фирма. Надявам се да дойде видов ден за да бъде извършена РЕВИЗИЯ на това кой и как безодговорно е раздавал държавни пари, КОЙ и с КОЛКО неправомерно се е облагодетелствал!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 3
aldy
преди 7 години
Аре на безплатното крадене. Безплатно, защото гепаджиите няма да лежат в затвора. А трябва. Защото от двата милиарда точно половината заминава в частни джобове. С останалите се плаща на подизпълнители и се раздават бакшиши "на когото трябва". Плаща простият данъкоплатец, който е толкова ***, че не се усеща как го щавят до голо.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още