IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

България е с най-ниската инфлация в ЕС през декември

Цените се повишават в 26 държави от ЕС и намаляват единствено в Словения, сочат данните на Евростат за последния месец на 2016 г.

15:14 | 18.01.17 г. 2
<p>
	Снимка:<em> архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Ускоряване на инфлацията в Европейския съюз и еврозоната отчита Евростат през декември 2016 година. Данните на статистиката показват, че инфлацията в България е отрицателна и е най-ниската сред страните в общността – на ниво от -0,5%. Спрямо ноември обаче има лек ръст. Тогава потребителските цени у нас отчетоха дефлация в размер на 0,8%.

Като цяло в ЕС инфлацията достига 1,1%, спрямо 0,6% през ноември. В еврозоната ръстът е до 1,2%, спрямо 0,6% през ноември. Предварителните данни на Евростат показваха ръст на цените до 1,1% в еврозоната, което е най-високото ниво за последните три години. 

Основната причина за ускоряването на ифлацията и в ЕС, и в еврозоната е поскъпването на енергийните продукти.

Най-голям принос за ръста има повишението на цената на горивата (с 0,21 пр. пункта на годишна база). Минимален ръст записват и цените на зеленчуците (с 0,07 п.п) и на горивата за отопление (с 0,05 п.п). В същото време цената на газа продължава да намалява (с 0,1 п.п).

Данните на Евростат показват, че инфлацията през декември се ускорява в 26 страни от общността и се забавя само в една. В статистиката липсват данни за движението на цените в Ирландия през декември.

Единственото изключение от тенденцията е Словения. През ноември годишната инфлация в страната е 0,7%, а през декември тя се забавя до 0,6 на сто.

Най-висока инфлация в последния месец на 2016 година е измерена в Естония (2,4%), следвана от Белгия (2,2%), Чехия и Латвия (по 2,1%).

Ръстът на цените се следи внимателно от Европейската централна банка във връзка със програмата за стимулиране на икономиката, която прилага. Макар и в някои страни от еврозоната инфлацията да надминава 2%, като цяло във валутния съюз нивото й е далеч от границата, поставена от централната банка. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:54 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 6
sdar
преди 7 години
ЕС хич не е далеч от постигането на заветната цел от 2% инфлация. Ако караме с тези темпове няколко месеца ни трябват.Може би е време да променим целта и да вдигнем летвата за инфлацията на 3%?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още