IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Графика на деня: Европейските страни с най-висока и най-ниска степен на заплаха

След терористичните атаки през последните години някои страни вече не са толкова добра идея за лятна почивка

21:34 | 18.01.17 г. 1
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

С идилични дестинации като Испания, Франция, Португалия, Италия и Гърция Европа предлага безброй възможности за перфектната лятна ваканция, пише британският в. Daily Express.

Заради последните терористични атаки на континента обаче британските туристи все повече се чудят кои места са безопасни.

Скорошно проучване разкрива, че има голям спад на резервациите през миналата година за курорти около проблемни региони като Средиземноморието, а вместо това все повече хора се насочват към Югоизточна Азия и Карибите. Според британското външно министерство обаче все още има множество места в Европа, където липсва терористична заплаха.

Ето и подробности по държави.

Висока степен на терористична заплаха

Франция отдавна е популярна и гореща лятна дестинация за британците, най-малкото защото е наблизо.

След вълната от унищожителни терористични атаки през 2015 и 2016 г. обаче страната е с висока степен на заплаха, а френското правителство дори пусна безплатно мобилно приложение, наречено SAIP, за да алармира потребителите за възможни инциденти.

Британците са предупредени и за почивката си в Турция, която също е с висока степен на опасност.

Преди популярна лятна дестинация, днес Турция е белязана от серия експлозии и атаки от терористи през 2016 г.

Според външното министерство са „вероятни още атаки. Нападенията може да са безразборни и може да засегнат често посещавани от чужденците места“.

Белгия, Германия и Русия също са определени като места с високо ниво на опасност.

Обща степен на заплаха

Макар че Испания продължава се бори с обща степен на заплаха, страната все пак вече не е в групата на най-застрашените страни.

Общата степен предполага, че има известни опасения за терористична активност.

Според министерството „Нападенията може да са безразборни, включително на посещавани от чужденци места. Испанските власти взимат мерки, за да защитят посетителите, но трябва да сте нащрек и да следвате инструкциите на местните власти“.

Други популярни летни точки с тази степен на заплаха са Гърция и Италия.

През последните години е имало няколко нападения в гръцки търговски центрове и институции, а в Италия има изолирани случаи на местен тероризъм.

Други популярни страни за почивка в тази група включват Холандия, Дания, Швеция и Австрия.

Ниска степен на заплаха

Според британското министерство в някои летни дестинации, като Монако, Хърватска, Португалия и България има потенциална степен на заплаха. Това означава ниско ниво на известна терористична активност.

Има обаче някои страни в Европа, където опасността от тероризъм се определя като ниска, което значи, че няма или е слабо известна терористична активност.

Сред страните с най-ниска степен на заплаха са Малта, Сан Марино, Унгария и Швейцария, което ги прави перфектни европейски дестинации за летните отпуски.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 04:06 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 6 rate down comment 2
panther
преди 7 години
Да благодарим на европейската ***-политическа класа!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още