IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Гинка Чавдарова: Общините започват 2017 г. с критичен дълг

Не са одобрени плановете на местните власти за финансово оздравяване, заяви изпълнителният директор на НСОРБ

12:03 | 19.01.17 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Повечето общини в страната започват годината с тежък критичен дълг и това ни затруднява при обсъждането на общинските бюджети. По предварителни данни, сумата на просрочените дългове за последното тримесечие е около 200 млн. лева, стана ясно от интервю на Гинка Чавдарова, изпълнителен директор на Националното сдружение на общините (НСОРБ), пред Bloomberg TV Bulgaria.

Тя коментира, че задлъжнелите общини са изготвили оздравителни планове, но засега нито един не е одобрен от Министерството на финансите. Според Чавдарова причините са много.

„Основната е, че още при обсъждането на проектозакона ясно заявихме, че вместо да държим финансово болни общините и да измисляме лекарство – еднодневка, а в края на годината общините отново да са натрупали нови задължения, трябва да отстраним причината. А тя е, че държим дефицитни общински бюджети, налагаме законови  ангажименти, не променяме системата на местните финанси, така че тя да гарантира изпълнение", посочи изпълнителният директор на Националното сдружение на общините.

"Тази финансова болест не отстраняваме десетилетия наред“, коментира тя. 

Гинка Чавдарова обясни какво се случи, въпреки очакванията за финансово подпомагане на „закъсалите общини“.

„Настоявахме да се даде методическа основа какво да съдържат плановете, но основната причина е в самия закон, нямаше ясна финансова рамка за действие от Министерството на финансите, имаше указания какво да свършат общините, но всичко беше в правомощията на министъра“, допълни тя.

Чавдарова е убедена, че общините са изпълнили всичко, което се е изисквало от тях, като са „преминали през цялата процедура на одобрение на финансовата програма от общинския съвет, от населението, от бизнеса,  за данъци и събираемост,  но без резултат“.

Изпълнителният директор на НСОРБ обяви, че през 2017 г. няма да има масово увеличение на местни данъци, макар обективната потребност да е друга.

“Нашите общински данъци са неизбежни и излизат от джоба на всеки, но няма да има увеличение, а само някои общини, които задържаха изкуствено ниски ставки, ще ги вдигнат минимално“, твърди тя. 

Чавдарова препоръча обсъждането на общинските бюджети да не става в работно време, а в извънработно, за да се чуе мнението на активното население.

Тя заяви, че снегопочистването е подсигурено за февруари и март, но е възможно да възникнат проблеми през ноември и декември.

„Държавата има ангажимент да почиства републиканската пътна мрежа, а общините имат двойно натоварване  - чистят уличната мрежа плюс още 20 хиляди килиметра, но с пет пъти по-малък ресурс – около 30 млн. лева и той свършва“, твърди Чавдарова.

Като проблем  тя посочи и нарасналите разходи за отопление в училища и социални домове в 104 общини, без да са променени стандартите за финансиране.

Във връзка с предстоящите парламентарни избори тя смята, че общините са притеснени най-вече от забавянето на работата на централната администрация.

Според Чавдарова е необходима нова стратегия за децентрализация на общините, която да бъде приета от следващото Народно събрание.

Вижте повече във видеото!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:45 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

1
rate up comment 4 rate down comment 3
vladconsult
преди 7 години
В България трябва да има много по малко общини и общинска администрация. всяко населено място под 5-10 хил човека не е устойчиво и само източва бюджета на държавата. Тези общини трябва да се прикрепят към по големи и богати общини или даже населените места да се закрият а хората да се настанят в апартаменти в големите градове които имат устойчиво развитие.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още