IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Огромни загуби на вода по мрежата отчитат ВиК дружествата у нас

Само няколко дружества отчитат загуби под 50%, става ясно от данни на КЕВР

12:22 | 19.01.17 г. 5
<p>
	Снимка: <em>архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Огромни са загубите на вода по мрежата на ВиК дружествата в България, става ясно от стенограма от закрито заседание на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР), провело се в началото на годината.

От публикуваните данни е видно, че „шампион“ е ВиК Добрич, където загубите надхвърлят 84%. Загубите във ВиК Сливен са 82,3%, а във ВиК Шумен надхвърлят 80%. Като цяло най-ниски загуби отчита ВиК Русе – почти 42%. В Смолян, София, Хасково и Стара Загора загубите също са под 50%.

За сметка на големите загуби ВиК Добрич има една от най-ниската аварийност на мрежата – годишно средно по 93 аварии на 100 километра от водопроводната мрежа. Най-много са авариите в Пазарджик, където ВиК дружеството е в ликвидация – 238 за 100 километра мрежа и в Кърджали 233 аварии годишно. Най-малко аварии отчита ВиК Силистра - 70 аварии годишно, и ВиК „Йовковци“ във Велико Търново – 71.

В „Софийска вода“ авариите са 108 на 100 километра от мрежата годишно.

Статистиката на КЕВР показва още висока събираемост на задълженията на ВиК дружествата у нас. Най-добре в това отношение се справят в Смолян, София и Русе – по около 96% събираемост. Във ВиК Добрич обаче събираемостта е под 63% от задълженията.

Тези данни са разгледани по време на обсъждане на коефициентите за ефективност на ВиК дружествата у нас за периода 2017 – 2020 година.

По време на дискусиите в комисията експертите отчитат, че ВиК Добрич има много големи разходи за доставка на вода – почти 16 млн. лева за фактурирани количества 6 хил. куб. метра. За сравнение „Софийска вода“ има разходи в размер на 38 млн. лева за доставка на 79 млн. куб. метра вода.

Коефициентът на ефективност ще бъде използван при одобрението на бизнес плановете на дружествата. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:33 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 0 rate down comment 0
supertrader
преди 7 години
Ти си разбрал за какво става въпрос но ако питаш "специалистите" - те са в неведение и им е пълна мистерия защо така се получава.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 5 rate down comment 0
bgMan
преди 7 години
Просто да отрежат водопроводите преди да влязат в ромските махали и загубите ще намалеят значително.Тия ВиК дружества са в групата на узаконените крадци и мошеници.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 3 rate down comment 0
redcretin
преди 7 години
Това е за прокуратура, пародия пълна!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 10 rate down comment 0
0pk
преди 7 години
Остай ти услугата. Масово се краде вода. Още от едно време. Добрич с най-големи загуби и най-малка аварийност. 84% загуби, начи те си поливат с не отчитана питейна вода. И пак там е най-ниската събираемост. Позицията на местните е разбираема - никой не иска да плаща чужда вода :]
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 23 rate down comment 0
ivanrog
преди 7 години
И какво, цената, която плащаме за вода е двойно по-висока. И искат пари за некачествена услуга, че и се оплакват. Ако вашата фирма показваше резултати в пъти по-лоши от най-добрите, щеше ли да е на пазара?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още