IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Мартин Димитров: Предлагаме таван от 20% за лихви при потребителските заеми

Асоциацията за потребителско кредитиране смята намалението на законната дължима лихва като непазарно обоснована

22:28 | 19.01.17 г. 2
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg TV Bulgaria</em></p>

Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Намалението на максималния таван на лихвените проценти при потребителските кредити от 50% на 20% е нормално, защото сега той е достатъчно висок, като се има предвид че основният лихвен процент е под 1%.

Това коментира пред Investor.bg Мартин Димитров, депутат от Реформаторския блок, по повод внесен законопроект за промени в Закона за задълженията и договорите, който засяга както определянето на годишния процент на разходите (ГПР) за потребителските кредити, така и максималните дължими лихви към търговец от физическо лице.

Повод за изказването на депутата е недоволството на Българската асоциация за потребителско кредитиране (БАПК), която е на мнение, че "намалението на законната дължима лихва ще лиши голяма част от българските граждани от достъп до финансови услуги, като се превърне в преграда за множество клиенти, които са свикнали да ползват кредит на място в търговските обекти или да вземат кредити онлайн и у дома".

Според асоциацията, „ако законопроектът стане част от действащото българско законодателство, максималният размер на годишният процент на разходите (ГПР), приложим за потребителски кредити, би променил драстично своя размер без това да е обосновано от обективни изменения в пазарните условия”.

В официалната позиция на БАПК се посочва, че в мотивите към законопроекта не са взети предвид косвените ефекти от промените и приемането му в „сегашната му форма ще има неблагоприятни и необосновани последици върху цял един сектор от икономиката, а именно потребителското кредитиране”.

„Според мен е необходимо законопроектът да бъде прецизиран с оглед на ефекта, който същият има върху други нормативни актове, в това число Закона за потребителския кредит, и върху правоотношения, абсолютно различни от забавата за изпълнение на парични задължения“, коментира Цветан Петринин, изпълнителен директор на TBI Bank - банката е един от членовете на БАПК.

Банкерът напомня, че промените ще наложат изменения в Закона за потребителския кредит и това налага публична дискусия и разглеждане на всички гледни точки заради евентуални неблагоприятни последствия от приемането на предложението.

От БАПК уточняват, че в асоциацията членуват шест финансови институции: „БНП Париба Лични Финанси“ ЕАД, „Уникредит Кънсюмър Файненсинг“ ЕАД, „Провидент Файненшъл България“ ООД, „Ти Би Ай Банк“ ЕАД, „Микро Kредит“АД, „Изи Асет Мениджмънт” АД (Easy Credit), които „следват принципите на отговорното кредитиране и се отнасят към клиентите си в съответствие с най-високите етични стандарти”.

През годините от услугите на компаниите в асоциацията за потребителско кредитиране са се възползвали над 2,5 милиона клиенти, твърдят от БАПК.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:57 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 7 rate down comment 3
pepince
преди 7 години
Браво, подкрепям, венсеремос другари :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още