IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Защо "Twitter президентът" Тръмп има фобия от компютри

В мисленето на милиардера се проявява технологична паника, когато той твърди, че няма нито един безопасен компютър

11:19 | 20.01.17 г. 22
Автор - снимка
Създател
Защо "Twitter президентът" Тръмп има фобия от компютри

Консервативният активист и журналист Ерик Ериксон е изумен, когато отваря имейл от Доналд Тръмп. Той представлява дигитално сканирана саморъчно написана бележка на бъдещия президент на Съединените американски щати, в която той благодари за вестникарската колона на Ериксон. Пусната от асистент.

„Тръмп е единственият човек, който ми е изпращал такъв мейл“, казва Ериксон пред Politico. За бъдещия президент на Съединените щати обаче такива имейли са нещо обичайно. Дори и писането на клавиатура той смята за ненужна загуба на време.

Целият свят видя изумен през миналата година колко виртуозно по време на предизборната кампания Тръмп нападаше опонентите си чрез Twitter и ползваше новите медии по начин, който е несравним сред политиците. В действителност обаче Тръмп е технологичен скептик. Той никога досега не е писал лично имейл, разказват негови приятели и сътрудници. И рядко включва компютър, пише в свой анализ Die Welt.

„Те направиха живота ни много по-сложен“, обяви Тръмп преди няколко дни, точно по времето, когато американското разузнаване заяви, че Русия се опитва да повлияе на президентските избори в САЩ с хакерски атаки. „Тази цяла компютърна ера означава, че никой не знае какво наистина се случва", каза следващият президент на САЩ. Това не са просто случайно подхвърлени безцеремонни коментари, а израз на дълбоко недоверие. И това може да се превърне и в политически проблем.

Доналд Тръмп е първият "Twitter президент" на Съединените щати. Своите кратки съобщения той изпраща само от смартфона си до своите над 20 млн. последователи. Това е много лесно – ако приложението е отворено, са достатъчни няколко кликвания на екрана, за да изпращате съобщения до света. Неговият комуникационен екип вече обяви, че самият Тръмп ще се обръща по този начин до американците и от Белия дом - а не в рамките на обичайните пресконференции.

Но иначе Тръмп страда от „компютърна дислексия“. Неговата технофобия кара хора като журналиста и дигитален пионер Джеф Джарвис да се тревожат. „Това е част от много по-голям проблем, а именно неговата благодарност към невежеството", казва Джарвис пред  Welt am Sonntag. Тръмп, който счита използването на компютъра за дяволско деяние, е същият, който отказва да получи разузнавателни брифинги, тъй като те биха могли да поставят мирогледа му под въпрос. Той отрича елитите, както и експертите, а освен това счита себе си за  по-умен от генералите. В случая на съвременните комуникационни технологии нещата отиват още по-далеч.

„Склонен е да проявява онова, което аз наричам „технологична паника“, казва Джарвис. "Това убеждение, че технологията е лоша и неработеща". Тази технологична паника се показва в мисленето на Тръмп, когато той твърди, че няма нито един безопасен компютър. „Това е ужасна нагласа за една нация, чийто напредък е толкова тясно свързан с развитието на новите технологии", възмутен е Джарвис. Той се поразява от идеята, че най-могъщият човек в света няма да може дори да провери в Google дадена тема.

Мъжът, който държи под напрежение света и американската икономика с туитове, изпратени чрез смартфона си, остава в технически аспект до голяма степен в 80-те години. Това важи и за имейлите, които са адресирани до него. „Той ги чете отпечатани на хартия и след това прави ръкописни бележки на листа, а те след това връщат всичко като PDF", казва Ериксон.

Когато става въпрос за компютърни познания, в речи и интервюта Тръмп понякога се позовава на опита на десетгодишния си син Барън. Очевидно той не притежава личен опит. Чете вестниците си на хартия - ако не е получил съответната информация от телевизията. А неговият компютър с марката Apple в повечето случаи остава изключен. Сърфиране в интернет? Не, не е неговата страст.

Технологичната абстиненция на Тръмп доведе до някои обърквания по време на кампанията. Негови асистенти съобщават, че Тръмп никога не е пращал мейли или SMS. А това забавя комуникацията между шефа и неговия екип. Според някои анализатори това не само ограничава хоризонта на Тръмп, но го прави и зависим от неговите съветници.

Тръмп, така или иначе, все още е един старомоден потребители на телефони. Той обича да си говори по телефона до късните нощни часове с бизнес партньори или поддръжници. А имейл скандалите с Хилъри Клинтън и други известни личности са затвърдили у него вярата, че имейлите носят само неприятности.

В продължение на месеци Тръмп сее съмнения относно анализа на американското разузнаване, че руски кибератаки са повлияли на предизборната кампания в САЩ с цел той да стане президент. Отношение, което след неотдавнашния доклад на разузнаването за руските машинации е все по-трудно да се поддържа. Всъщност зад тези твърдения се крие и уникалното недоверие на Тръмп към техниката, която той смята за опасна и очевидно никога не успява да овладее.

Понякога тази технофобия достига чудновати измерения. Например когато Тръмп препоръчва на службите за сигурност да изпращат чувствителна и секретна информация по куриер, така че тази информация да не може да бъде хакната. „Ако трябва да кажеш нещо наистина важно, запиши го и накарай куриер да  го достави, старомоден начин, но няма нито един безопасен компютър", каза той наскоро. Близки сподвижници, като Роджър Стоун, споделят, че доскоро Тръмп е разчитал и по отношение на своя бизнес на велосипедни куриери, които да доставят документи или съобщения. 

Но неприязънта на Тръмп към електронната комуникация може да има много практически корени. А именно, да не оставя никаква следа, колкото е възможно. Тръмп е известен със своите съмнителни бизнес практики и с това, че обича да съди другите. Много известен стана процес, при който съдия във Флорида накара преди десетилетие организацията на Тръмп да предаде всички имейли за сключването на дадена сделка, а с след това с почуда е установил, че тази организация няма имейли. Колкото по-малко следи има след даден процес, толкова по-лесно е да се отрича всичко.

Междувременно гигантите в Силициевата долина са притеснени за технологичното бъдеще на Америка. В изявите си по време на кампанията си Тръмп заложи почти изцяло на стари и наложили се индустрии като стоманодобива, въглищата и петрола, на които той обеща ново процъфтяване. Новите индустрии на знанието обаче срещат отпор. Срещата след избирането му с лидерите от Силициевата долина не бе нищо повече от една възможност за снимка с тях, казва Джарвис. „Защото нищо важно не бе обсъждано".

Технологичният експерт Джарвис все пак се опасява, че дигиталната индустрия в САЩ е изправена пред тежки времена. Ако Тръмп започне търговски войни, тя ще има проблем с износа на продуктите си. Той очаква инвестициите в хай-тех индустрията да не се радват на най-висок приоритет в администрацията на Тръмп. А според него това може да е шанс за Европа да настигне Америка в това отношение.   

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:03 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Социални мрежи виж още

Коментари

17
rate up comment 2 rate down comment 0
deant
преди 7 години
Хах пиле шарено, не се тикай там където не ти е мястото. Стой си в другите теми, за които ти плащат. Работя с линукс от повече от 17 години.Мога да потвърдя, че което каза колегата е вярно. Не съм потребител, който цъка с мишката по кутийки в екрана. Завирал съм се във всички ъгли на отворения код. НЯМА НЕПРОБИВАЕМА СИСТЕМА. Само твоята твърда и празна глава може би е непробиваема, защото каквото и да ти се каже не влиза вътре. Чувал си нещо за невронни мрежи, *** хабер си нямаш за какво иде реч и че става въпрос за нещо съвсем съвсем друго.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 1 rate down comment 4
Птица
преди 7 години
Ти разбираш от програмиране ли в ЕРАТА НА НЕВРОНИТЕ МРЕЖИ И ИЗКУСТВЕН ИНТЕЛЕКТ, ДАУ НЯМА КАК ДА Е В ОПАСНОСТ, КАКВАТО СУПЕР НЕКАДЪРНА ТЕМА СИ СЪЗДАЛ!??? ТИ КАТО СИ ПРОГРАМИСТ ЗА ЛИНУКС ЧУВАЛ ЛИ СИ !??? За УНИКС ПРЕДИ ТОВА!!! ?? С КАКВИ ЕЗИЦИ РАБОТЯТ ТИЯ ОПЕРАЦИОННИ СИСТЕМИ СЪС ОТВОРЕН КОД !?? ЕЛА ДА МЕ ХАКНЕШ, КАТО СЪМ С БАКТРАК ИЛИ КАЛИ !!! НАЛИ Е КРИМИНАЛНО, ВЕДНАГА ЩЕ ТИ ГО ДОКАЖА!! КАК И ОТ КЪДЕ СИ ВЛЯЗЪЛ КАКВИ НЕЩА СИ ПРАВИЛ ПРЕДИ ТОВА .. НАЛИ ПО СЪЩИЯТ НАЧИН СИСТЕМИТЕ МОГАТ ДА СЕ НАСТОЯТ ТАКА, ЧЕ ДА НЯМА ПРОБИВИ !! ИМА МНОГО, МНОГО ПРАКТИКИ В ТАЗИ НАСОКА, ПЪК АКО НЕВРОНА МРЕЖА ТИ ПАЗИ СЪРВЪРИТЕ ЕДВА ЛИ ЩЕ МОЖЕШ НЕЩО !! ВСИЧКИТЕ ХАКВАНИЯ СА НАПРАВЕНИ НА СТАРИ КОМЕРСИАЛНИ СИСТЕМИ КАТО УЙНДОУС ХП, ПРИМЕРНО !! СМЕШНО !!??
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 11 rate down comment 0
alphaomega
преди 7 години
Мда! Тръмп или е доста умен, или има много умни съветници около себе си!Аз като човек който работи професионално с компютри и софтуер от над 20г. напълно разбирам тази фобия. Програмирането ми е страст и хоби, и понеже съм наясно как работи по голямата част от софтуера знам че наистина 100% сигурност няма. ВСИЧКО може да бъде хакнато! Въпрос на умения и време. Колко от вас са запознати в детайли със разкритията които направи Едуард Сноудън?? Всичко се шпионира, послушва и следи. празно няма.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 13 rate down comment 0
SSIW
преди 7 години
Ако един ден Птицата си намери нормална работа и спре да бълва ежедневно и обилно, тук у форума интелектуална амброзия, не знам за вас, но аз за себе си съм сигурен , че ще изпадна в тежка абстиненция и последствията може да са фатални ... :((
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 10 rate down comment 0
majnata
преди 7 години
Тръмп се договаря с мъже...със слугинажа какво има да се приказва !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 1 rate down comment 5
Птица
преди 7 години
Тръмп може да слуша повече Москва, отколкото Варшава или Ригаhttp://***.mediapool.bg/tramp-mozhe-da-slusha-poveche-moskva-otkolkoto-varshava-ili-riga-news259103.htmlПредставяте ли си колко трябва да и *** в 21 ДА ВЯРВАШ НА НЕЩО СИ НА МАЗЕН ШПИОНИН НА КГБ В ГЕРМАНИЯ, В.В ШУТИН !??? ХАХАХАХАХАХАХАХАХАХАХТО ГОЛЯМ ЦИРК СЕ ОФОРМЯ И ТО ПАК ЧЕРВЕН И НЕКАДЪРЕН !!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 2 rate down comment 6
Птица
преди 7 години
МОЖЕ ЛИ ПРЕЗИДЕНТА НА САЩ ДА СЕ ИЗКАЗВА ОТ ТУЙТЪР, А ДА НЕ ЗНАЕ КАК СЕ СЪЗДАВА ЕДИН ЕМЕЙЛ ПРИМЕРНО !!??? ТАКЪВ ПРЕЗИДЕНТ ЛИ ЧАКАХТЕ, САМО ДА КРАДЕТЕ И УБИВАТЕ ПО ЛЕСНО ЛИ ?????УЖАС.. НЯМА ОПРАВИЯ С ТАКВИА, МНОГО ЛОШИ НЕЩА НИ ЧАКАТ.!!!ЧЕ ТОЙ ТРЪМП СЕ ОКАЗА, ФЕН НА ШУТИН .. ПРЕДСТАВЯТЕ ЛИ СИ, КАКВИ ПОПУЛИСТИ СИ КАЧИХТЕ НА ВЛАСТ ... НЯМА ДА ИМА СКОРО КАКВО ДА ЯДЕТЕ.. ЩОТО СТЕ МНОГО ОТВОРЕНИ СОЦИАЛИСТИЧЕСКИ НЕКАДЪРНИЦИ!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 4 rate down comment 7
khao
преди 7 години
Сега технологиите са по-добри, но да ти призная това с постоянното архивиране----и с хартия трябва да архивираш, но ти трябват и двама носачи и склад !!! А това че сте некадърни и не може да си правите автоматичен бекъп си ваш проблем, назначете някой кадърен
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 5 rate down comment 6
khao
преди 7 години
Много хора залагат на carbon copy, защото е нещо което си е черно на бяло и не може да изчезне в небитието както се случва понякога с техниката.---------------да се чудиш как изчезнаха досиетата на вашите хора.... ей така както не може, така изчезва, хахахахах :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 4 rate down comment 11
Птица
преди 7 години
СЪС СОФТУЕРА, !!! И ВИЕ КАТО РУСНАЦИТЕ ЩЕ СИ ПРАВИТЕ ВАШ НЕТ ЛИ ??? ХАХАХАДА ВИ ПУСНА НЯКОЙ ДОСТИЖЕНИЯ НА РУСКАТА НАУКА, КАТО АЙ ФОН, КОМПЮТЪР, МНОГО ЯСНО, ЧЕ ЩЕ СЕ СТРЕСИРАТЕ ОТ ТИЯ НЕЩА, НЕ СА ЗА ВАС!!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още