IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Стиглиц: Не е нормално да имаме Тръмп за президент

Професорът по икономика сравнява част от скорошните действия на милиардера с фашизъм и авторитаризъм.

14:27 | 20.01.17 г. 20
Стиглиц: Не е нормално да имаме Тръмп за президент

Не е нормално в една страна, в САЩ, където се борим от десетилетия с расизъм, тесногръдие, омраза към жените, да имаме президент, който толкова открито да изразява такива възгледи.

Това заяви в интервю за Франсин Лакуа и Том Кийни от Bloomberg професорът по икономика в Колумбийския университет Джоузеф Стиглиц.

Той е на мнение, че върховенството на закона е много сериозен проблем, включително в международен план. “Ако американците искат чуждестранни компании да инвестират в Съединените щати, трябва да видим промени в данъчните закони и регулаторната система”, казва той и дори сравнява част от скорошните действия на Тръмп с фашизъм и авторитаризъм.

За Стиглиц Тръмп няма легитимност, защото е получил по-малко гласове от Клинтън.

„Ако направи дори част от това, което казва, ще видим много различен свят“, казва Стиглиц.

Вижте повече в материала на Bloomberg TV Bulgaria!


 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:56 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

17
rate up comment 0 rate down comment 0
Stone_Kold
преди 7 години
Тръмплина е за застрелване страшен иидиотин е
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 5 rate down comment 1
NPP
преди 7 години
То и тоя е е един професор мани мани.....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 13 rate down comment 5
shinawatra
преди 7 години
С*виня, нормално е да имаш за президент НЕТАНЯХУ! Разбира се, Америка и светът е в момента са в страхотна криза. Само моло*умник може да постави това под въпрос! Тръмп е човек от бизнеса и много ясно вижда локалната и глобалната ситуация. ПОКОЛЕНИЯТА, родени СЛЕД 1990-та трябва да знаят, че в момента се живее изключитлно тежко навсякъде по света, не само в БГ, никога не е било по-зле от сега преди 2008-*** и след 1944-та.. (като изключим може би "Голямата депресия")
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 1 rate down comment 8
Атанасио
преди 7 години
Не е нормално но обикновените американски гласоподаватели не са завършили икономика и отделна тема е ,че и завършилите не са наясно с някои неща тоест хората се хващат на популизма''начин за политическо поведение за спечелване на общественото доверие чрез привидна загриженост за нуждите на суверена (създаване на лъжлива представа за бързо и лесно решение на обществените проблеми)'' и затова пиша подробно за нещата - https://***.facebook.com/atanas.shalapatov/posts/1752811994997027По-важното е ,че може да се оправят нещата ако се вземат точно определени мерки и се инвестира в правилните неща - https://***.facebook.com/boyan.durankev/posts/1701431930135034
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 18 rate down comment 7
scott
преди 7 години
Щирлиц,понекога си ми забевен. Иначе си си ***, де, ама това ти е забавно изказване. От тебе и сега разбирам, че ФАШИЗЪМ Е КОГАТ НЕКОЙ ТУРИ КАКВАТО И ДА Е СПИРАЧКА НА ЕВРЕИТЕ. А АКО ТАКА, СА ЗАГУБИЛИ ПАРИ - ДОРИ САМО ВЪВ ВИД НА БЪДЕЩИ ПРОГНОЗИРАНИ ПЕЧАЛБИ: ТОВА СИ Е НАПРАВО ХОЛОКОСТ.....Тръмполината дойде в точниа момент. Абе, само да питам така, нали светлите умове и сърца на САЩ щеха да емигрират в Канада при победа на Тръмп? Защо така, не се наблюдава стадно преместване къмто Ванкувър /примерно/? Отказаха ли се, омекнаха ли, ше воюват ли......айде нобелъ за философиа те чака, ако разчепкаш правилно таз тема. Ама си си щиглец, кво да го правиш.......
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 16 rate down comment 10
khao
преди 7 години
еми нали си умен, човек философ ... айде анализирай що стана така ? а не ми казвай кво е нормално и кво не ... щом се е случило значи е нормално :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 23 rate down comment 7
KPetkov
преди 7 години
То не е нормално и при толкова много икономисти с Нобелови награди да има толкова бедни, ама факт.Не е нормално и през 2016 г. американците да са метнали повече от 26000 бомби при положение, че Обамчик е награждаван с Нобелова награда за мир, ама важното е да се продухваме орално, ей тъй приказка да става.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 17 rate down comment 7
pinoccio
преди 7 години
Стиглиц да прочете и научи що е фашизъм. Може ли такива учени и образовани хора да не знаят дори какво е ляво и дясно в политиката. Именно Тръмп олицетворява за пръв път някаква автентична дясна позиция. Дори великият ястреб-републиканец Рейгън е левичар, защото дерегулира финансите, но с помоща и цялата мощ на държавата. Държавата винаги е инструмент в ръцете на левичарите, независимо какво правят - по това се познават. Тръмп заплашава ФЕД, че ще бъдат лишени от държавата. Да видим от кого ще получат облигации за напечатаните си вестници на свободния пазар - може би от Путин.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 6 rate down comment 21
Птица
преди 7 години
Сами ли си УДИСВАТЕ НА АКЪЛА И САМО СИ СЛАГАТЕ ПЛЮСОВЕ НАЛИ, СМЯТАЙ ЗА КАКВИ УУРОДИ СТАВА НА ВЪПРОС!!!??
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 9 rate down comment 20
Птица
преди 7 години
Хаххаха, Какво стана, сега пак някой друг Ви виновен!!???? ВСИЧКИТЕ ЧЕРВЕН МОЗЪЦИ НЯМАТЕ ПРЕДСТАВА ОТ ИКОНОМИКА И ОТ НИЩО, ОСВЕН ДА МРАЗИТЕ И НАСАЖДАТЕ АГРЕСИЯ, ТАКА Е !!!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още