IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Атаките на Тръмп към НАТО, които изнервят Европа, но радват оръжейните компании

Европейските страни трябва да увеличат военните си бюджети, а това може да доведе до големи печалби за индустрията

08:48 | 03.02.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Доналд Тръмп с право твърди, че съюзниците на САЩ в НАТО не плащат справедливия си дял. Но, за радост на оръжейната индустрия, това може да се промени, коментира Bloomberg.

Самият Тръмп е причина за тази промяна. Той потвърди скептицизма си към НАТО, както и готовността си да прави сделки с Русия, в интервю за The Times и Bild през януари. Известно е, че Тръмп не е особено последователен в политическите си твърдения, но тези му позиции са сравнително стабилни и оставят европейските лидери да се чудят дали могат да разчитат на американския чадър на сигурността.

„Нека не се заблуждаваме“, казва германският канцлер Ангела Меркел. „Няма такова нещо като безкрайна гаранция“, допълва тя.

Затова Германия и много други европейски страни увеличават военните си бюджети. Плановете предшестваха Тръмп, а съгласно правилата на НАТО те трябваше да бъдат осъществени преди много време. Алиансът очаква всяка членка да заделя по 2% от брутния си вътрешен продукт за отбрана. Не е тайна обаче, че повечето не го правят. Дефицитът се е натрупал до 121 млрд. долара през миналата година на цени от 2010 г., сочат изчисления на Bloomberg, базирани на оценките на страните от НАТО.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 13:05 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още