IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Горанов: Служебен кабинет без БСП е невъзможен

През 2016 г. в бюджета са влезли 2,5 млрд. лв. повече заради приходи от изсветляване на икономиката, твърди финансовият министър в оставка

09:15 | 23.01.17 г. 1
<p>
	<em>Снимка: БТА</em></p>

Снимка: БТА

Като изключим БСП, не виждам никой друг да има връзка със състава на служебното правителство. Това каза пред Нова телевизия финансовият министър в оставка Владислав Горанов.

„Тяхната позиция да стоят далеч от властта, е естественият страх от това да не се омаскарят преди дори да са стигнали до изборите. Затова и бягат от публично оповестяване на участниците в подобно правителство", обясни Горанов. По думите му няма как служебен кабинет да бъде формиран без участието на БСП.

На въпрос защо в края на годината управляващите от ГЕРБ са осигурили 1 млрд. лв. за саниране, финансовият министър в оставка посочи, че основният мотив е следващите, които да дойдат на власт да „започнат на чисто“.

Той обясни, че в програмата на ГЕРБ две са били важните неща за кабинета - магистрала „Хемус” и санирането. „Ние искахме да не оставяме на следващото правителство да има такава дупка в сметките. Не е редно друг да поема нашите задължения, които сме поели пред избирателите. Горанов посочи, че това е било възможно благодарение на доброто състояние на фиска. По думите му през 2016 г. в бюджета са влезли 2,5 млрд. лв. повече заради приходи от изсветляване на икономиката.

Относно президента Румен Радев финансовият министър обясни, че все още е твърде рано да дава оценка за работата му. Оценките ще започнат с неговия екип, посочи Горанов.Той отбеляза колко е важно в новия кабинет да няма хора с негативна връзка от миналото.

„За мен ще е странно, ако действащ до вчера вицепрезидент стане служебен министър", коментира Горанов слуховете, че Маргарита Попова ще поеме поста на служебен министър на правосъдието.

В момента има огромен срив на чуждите инвестиции у нас и корупция в обществените поръчки. "Искаме да кажем стоп на всичко това. Крайно време е да се мисли за държавата и хората, каза депутатът от БСП Драгомир Стойнев, който също беше гост в студиото.

Когато ГЕРБ нямат аргументи прибягват до обиди и епитети. Това е характерно за министър-председателя. Лошото е, че това се предава на институциите и на хората, посочи още бившият министър на енергетиката  по повод острите думи на премиера в оставка и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов срещу червените по време на партиен форум в неделя.

Стойнев отново припомни идеите на БСП за промяна на данъчната политика. Редно е хората с доходи над 10 хил. лв. месечно да плащат 20% данък, а за по-голямата част от населението (95%) данъкът да остане 10%. По думите му става дума за 7000 души. Друга идея в предизборната платформа на БСП е от общия доход на всяко семейство от работещи родители да се приспада по 50 лв. месечно на дете.

„Нашето желание е да се възроди българската икономика, като основният акцент е върху българския предприемач“, обясни Стойнев. Той каза, че данъчната тежест върху бизнеса няма да се увеличава.

Друга мярка, която предлага БСП, е създаване на фонд „Индустрия“ с начален капитал от 500 млн. лв. за дялово финансиране на предприятия в слабо развити райони и фонд „Иновации“ с начален капитал от 150 млн. лв., за да се развиват компютърни специалисти и български инженери в страната. Стойнев припомни и идеята всеки предприемач до 35 г. да бъде освободен от данък „печалба“ за 2 години, ако има най-малко петима работници и реализиран оборот до 150 хил. лв. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:52 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 6 rate down comment 2
sdar
преди 7 години
Само не ми стана ясно, ако магистрала Хемус е била приоритет, колко километра са построили за 2-те години и няколко месеца управление?Май нещо не е била приоритет. Нали вчера Бойко спусна опорните точки, а Цецо каза вече да не се говори много за магистралите, интересно защо не са инструктирали министър Горанов?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още