IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Липсва реформа в средното образование, твърди експерт

Тоталният микромениджмънт от страна на държавата е най-големият проблем, посочи Явор Ганчев

11:04 | 23.01.17 г.
<p>
	<em>Снимка: БТА</em></p>

Снимка: БТА

Държавата управлява процесите на най-ниско и детайлно ниво в образователната система. Средното и основното образование са тотално подчинени на министърът на образованието. Проблемът на образователната система е тоталният микромениджмънт от страна на държавата в него.

Това е мнението на предприемача в музикалната индустрия и учредител и член на управителния съвет на Националната мрежа на родителите Явор Ганчев, изказано в предаването Boom & Bust на Bloomberg TV Bulgaria.

Той е категоричен, че според действащото законодателство дори частните училища са подчинение на учебната програма и образователния процес както всички държавни и общински училища.

Според Ганчев решението на този проблем не е закриване на държавната образователна система, а "плурализъм в нея".

Има много причини за проблемите и една от тях е традицията, че образователната система „остана нереформирана от времето на социализма, когато всичко се управляваше по този начин, каза Ганчев.

Той смята, че другите причини са конюнктурни  – образованието е сектор, който борави с повече 3% от БВП, там работят над 100 хиляди души, които се държат в зависимост, отбеляза експертът.

Вижте повече във видеото!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:54 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

Финанси виж още