IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Фермери засипаха сградата на ЕК със сухо мляко в знак на протест

Секторът е в постоянна криза, оплакаха се производители

16:02 | 23.01.17 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Протестът на млекопроизводителите в Брюксел. Снимка: <em>Ройтерс</em></p>

Протестът на млекопроизводителите в Брюксел. Снимка: Ройтерс

Европейски млекопроизводители излязоха на протест в Брюксел и изсипаха един тон сухо мляко пред основната сграда на Европейската комисия (ЕК) в белгийската столица, съобщава АР.

Протестът е организиран от членове на Европейския млечен борд, а исканията са за постоянен кризисен инструмент за сектора, допълва организацията на своя сайт.

В момента в Брюксел се провежда срещата на министрите, отговарящи за селското стопанство в ЕС. Основната тема на разговорите е изпълнението на мерките за облекчение на млечния сектор в Общността, става ясно от програмата на съвета, публикувана на страницата на институцията.

Млекопроизводителите предупредиха, че Европейската комисия планира да продава сухо мляко от своите интервенционни запаси. Според тях това отново може да постави под натиск пазарите в ЕС.

Млечният сектор в общността продължава да е в криза, а цените започнаха да се повишават, защото производителите доброволно ограничиха производството, допълват от бранша.

От Европейския млечен борд посочват на сайта си, че въпреки всички усилия и по-високите цени, изкупната цена от 0,32 евро за литър още не покрива производствените разходи. Те са около 0,40 евро за литър. От организацията настояват за „интелигентни инструменти“, които да помогнат за постигане на цени, които покриват разходите на производителите. 

От началото на 2015 година ЕК отмени млечните квоти, а продуктовото ембарго на Русия допринесе за кризата в сектора.

През 2015 година изкупната цена на млякото достигна до 0,25-0,28 евро за литър, което принуди ЕК за действия в защита на производителите. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:48 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 5 rate down comment 0
Mavi Goz
преди 7 години
Е нема как българите да изядат сухото мляко на Европа, което изяждаха руснаците. Дадохме сичко от себе си, ама не стаа... хихи..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още