IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Русинова: Европейският социален стълб осигурява достъп до пазара на труда

Все повече хора ще имат достъп до интегрирани услуги за връщане или включване на пазара на труда

16:27 | 23.01.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

В рамките на Европейския стълб за социални права е важно да се развиват възможностите за подобряване на достъпа до пазара на труда и ученето през целия живот. Това заяви министърът на труда и социалната политика в оставка Зорница Русинова в Брюксел, която участва в конференция, посветена на социалния стълб.

Форумът се провежда в сградата на Европейската комисия и целта му е да посочи възможностите за по-добро партньорство между организациите, които предлагат различни услуги в областта на заетостта, образованието, обучението и социалната подкрепа.

„Tози дебат е изключително важен за България независимо от намаляването на безработица в последните тримесечия. През ноември 2016 г. равнището й в страната е 7,1% по данни на Евростат, което е с 0,8 процентни пункта по-ниско в сравнение с ноември 2015 година", посочи Русинова.  

Министърът на труда открои значението на т.нар. активиращи политики, които подпомагат включването на повече хора на пазара на труда. Те се прилагат от държавите-членки, отчитат националните особености и са ориентирани към индивидуалните потребности на гражданите.

Русинова обяви, че през 2016 г. в бюрата по труда в България са регистрирани близо 12 000 неактивни лица, като една четвърт от тях вече са включени в обучение или заетост.

“Интегрираните услуги са доказали своята ефективност в редица държави членки, поради това тяхното развитие и прилагане следва да продължи”, категорична е Русинова.

Тя напомни, че с подкрепата на Европейския социален фонд в Българияса изградени 65 центъра за заетост и социално подпомагане. Предстои да бъдат изградени и осем нови центъра. Чрез тях все повече хора ще имат достъп до интегрирани услуги за връщане или включване на пазара на труда.

Тя даде пример с реализирането на операция „Активни“ на ОП “Развитие на човешките ресурси“, в рамките на която различни организации си партнират на местно и регионално ниво, за да открият и помогнат на нерегистрирани в бюрата по труда младежите да намерят работа, да се върнат в училище или да получат необходимата квалификация за започване на работа.

По друга операция „Готови за работа“, съвместно със социалните партньори, ще се изпълняват дейности за активиране на неактивни младежи, нерегистрирани в бюрата по труда.

По двете операции се очаква общо 9 500 неактивни младежи да бъдат включени в образование, обучение или заетост.

Според министъра на труда и социалната политика активиращите политики трябва да са подкрепени от инвестиции и политики, които насърчават търсенето на труд, създаването на заетост и развитието на предприемачество.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:43 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още