IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ц. Петринин: Промените в ЗЗД ще донесат негативи за потребителското кредитиране

Не бива да обвързваме размера на лихвата за забавено плащане с условията, при които съществува и работи бизнеса, твърди Вили Ликов

10:46 | 24.01.17 г. 1
<p>
	Цветан Петринин. <em>Снимка: Bloomberg TV Bulgaria</em></p>

Цветан Петринин. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Промяната в Закона за задълженията и договорите (ЗЗД) може да остави голям сегмент от гражданите без достъп до кредитиране, тъй като измененията засягат и Закона за потребителския кредит и тавана на лихвите. Това коментира главният изпълнителен директор на TBI Bank Цветан Петринин в ефира на Bloomberg TV Bulgaria.

По думите му подобна промяна е редно да бъде обсъдена с бизнеса и да се проведе адекватна дискусия.

Припомняме, че с проектозакона се предлага законната лихва за просрочие на задължение да не е повече от 4% за граждани плюс основния лихвен процент (ОЛП) и 8% за търговци плюс ОЛП. В момента  законната лихва е ОЛП плюс 10%.

От Българската асоциация за потребителско кредитиране също отправиха критики към подготвяната промяна.

Според тях косвените ефекти не са взети предвид при изготвянето на законопроекта, поради което приемането в сегашната му форма ще има неблагоприятни и необосновани последици върху цял един сектор от икономиката - потребителското кредитиране. Това се казва в официалната позиция на асоциацията. Предстои днес по обяд депутатите да приемат на второ четене промените в Закона за задълженията и договорите.

Не би трябвало да обвързваме размера на лихвата за забавено плащане с условията, при които съществува и работи един бизнес, коментира от своя страна депутатът от Реформаторския блок (РБ) Вили Лилков, който също участва в разговора в студиото. Според него Законът за потребителския кредит може да бъде предмет на допълнително разглеждане, но законовата лихва за забавено плащане в България  трябва да бъде намалена.

Вижте още във видеото.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:53 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

1
rate up comment 3 rate down comment 0
redcretin
преди 7 години
Според тоя хубавец бизнесът има нужда от двуцифрени лихвени проценти върху кредитите на граждани, за да съществува? Ами има си дума за това - кожодери. За щастие - на финалната права от съществуването си, негодни да се конкурират.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още