IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Финансовото министерство пласира 10,5-годишни ДЦК при рекордно ниска доходност

Общият размер на подадените поръчки достига 211 млн. лв., което съответства на коефициент на покритие от 4,22

10:53 | 24.01.17 г. 7
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Министерството на финансите (МФ) пусна в обращение нова емисия 10,5-годишни държавни ценни книжа (ДЦК), деноминирани в лева, с падеж 25 юли 2027 г., съобщиха от институцията.

От ведомството на Владислав Горанов обясняват, че на проведения на 23 януари аукцион са пласирани успешно ДЦК за 50 млн. лв. при среднопретеглена доходност от 1,76%.

Общият размер на подадените поръчки достига 211 млн. лв., което съответства на коефициент на покритие от 4,22. Средната цена на допуснатите до участие в аукциона поръчки е 101.12 лв. на 100 лв. номинал.

Спредът спрямо десетгодишните германски федерални облигации в този сегмент е в размер на 134 базисни пункта.

Постигнатата доходност и спред са рекордно ниски за книжа в този матуритетен сегмент, уточняват от финансовото министерство. 

Новата емисия ще бъде референтна през 2017 г. по отношение на хармонизирания дългосрочен лихвен процент за оценка на степента на сближаване, който е един от Маастрихтските критерии.

От съобщението на МФ става ясно още, че от страна на участниците е отчетен висок интерес както към количеството, предложено за продажба със състезателни поръчки, така и към несъстезателната част, определена за разпределение между инвеститорите.

Най-голямо количество ДЦК на аукциона са придобили пенсионните и гаранционни фондове, които традиционно проявяват засилен интерес към дългосрочните ДЦК - 45,03%, следвани от банките с 41,60% и общозастрахователните и животозастрахователните дружества с 13,37%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:28 | 04.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

7
rate up comment 6 rate down comment 2
DarkStar
преди 7 години
Точно наша отговорност е да се интересуваме къде и за какво отиват нашите данъци и защо се измятат от думата си и не използва излишъка за който толкова се хвали. Горанов не е вездесъщ, че да знае най-добре от какво имаме нужда.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 5 rate down comment 4
DarkStar
преди 7 години
И сега да попитам - този излишък, дето остана миналата година къде го наместиха? И каква е целта за тези 200 милиона, като казваха, че дългове няма да взимаме, а още е началото на годината и се почна?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 16 rate down comment 5
Protokol
преди 7 години
Преди да стартира програмата по санирането едни нови форумци ми обясняваха как щяло да се удължи живота на панелките, защото щели да правят наново и връзките между панелите. Така казала Лилето и трябвало да и се вярва... защото била доказан специалист.Преди време ме беше срам от такива фанфарни изявления, сега просто ми е тъжно.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 10 rate down comment 6
vzhekoff
преди 7 години
Права си. Тичай да вземеш стотинките за платените си съобщения :) Вземай колкото можеш повече, че след изборите може да намалеят приходите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 10 rate down comment 6
ratten
преди 7 години
ами то и аз знам ти от какво имаш нужда
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 5 rate down comment 19
Radoslava
преди 7 години
Не е наша работа да се месим в сметките на г-н Горанов, той знае най-добре от какво имаме нужда. Отделно, сега доходността е най-ниска и е редно да вземаме колкото можем повече.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 13 rate down comment 7
khao
преди 7 години
не ми се рови из старите статии, но по спомен някъде Декември черешаря не каза ли че 2017 няма да се взимат никакви дългове, а всичко че се финансира от излишъка ? ... или аз съм се оБъркал, или пак ни лъжат и се опитват да крадът !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още