IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Банки, телекоми и фирми за бързи заеми ще движат пазара на събиране на вземания

За изкупуването на портфейли се изискват сериозни инвестиции, коментира Милена Виденова

13:23 | 24.01.17 г.
<p>
	<em>Снимка: архив, Ройтерс</em></p>

Снимка: архив, Ройтерс

Банки, телекоми и фирми за бързи заеми ще движат пазара на събиране на вземания, заяви пред Bloomberg TV Bulgaria Милена Виденова от Coface Bulgaria.

Тя коментира, че през 2017 г. видяхме за първи път продажба на портфейл от необслужвани кредити на корпоративни клиенти (продаден от Уникредит Булбанк – бел. ред.). 

Милена Виденова уточни, че подобни сделки се подготвят 8 – 10 месеца, така че в началото на 2017 г. виждаме резултатите от труда, положен през 2016 г.

През 2006 г. пък е продаден първият портфейл кредити на физически лица, припомни тя.

Винаги пионерите са по-големи институции, които имат ресурса да структурират портфейлите си. Невинаги размерът на банката обаче е определящ, а капацитетът й, смята Виденова.

Другите двигатели остават портфейлите на физически лица, продавани от телекомите, както и фирмите за бързи кредити – там също се очакват сделки, но с по-малки обеми.

За изкупуването на портфейли се изискват сериозни инвестиции, а възвръщането идва на по-късен етап – така експертът обясни защо на пазара виждаме основно играчи от чужбина. Това не пречи да навлизат български играчи – например в сегмента телекоми, каза тя.

Фирмите в България са доста задлъжнели, но първо се опитват да събират със собствени сили парите, които контрагенти им дължат, коментира тя.

На 19 април в България ще се проведе конференция по управлението на кредитен риск, съобщи още представителят на Coface Bulgaria.

Вижте още във видеото: 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:37 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още