IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Тръмп съживи два проекта за нефтопроводи в САЩ

Американският президент подписа и заповез за намаляване на регулаторното бреме върху местните производители

21:38 | 24.01.17 г. 3
<p>
	Доналд Тръмп.<em> Снимка: архив, Ройтерс</em></p>

Доналд Тръмп. Снимка: архив, Ройтерс

Президентът на САЩ Доналд Тръмп продължава с подписването на ключови заповеди, с които на практика поставя началото на процеса по изпълнение на предизборните си обещания. След като вчера оттегли САЩ от Транстихоокеанското партньорство (ТТП), тази вечер той издаде заповед за намаляване на регулаторното бреме върху местните производители, предава Ройтерс.

С друга заповед американският президент нареди екологичен преглед и одобрение на няколко приоритетни проекта, които трябва да бъдат ускорени. Сред тях са нефтопроводът от Канада до Тексас Keystone XL и тръбопроводът Dakota Access.

В указа се казва, че всички тръбопроводи за САЩ задължително трябва да бъдат построени.

С тази заповед производителите на петрол в Канада и щата Северна Дакота ще се възползват от по-бърз маршрут за доставки на суровината до рафинериите по брега на Мексиканския залив, отбелязва информационната агенция. Реализацията на проектите обаче означава горчиво поражение за индианските племена и екоактивистите, които се противопоставиха на строителството на тръбопроводите чрез правни действия.

Още по време на предизборната си кампания Доналд Тръмп обеща да води политика с цел увеличаване на вътрешното производство на енергия. Малко преди да встъпи в длъжност той посочи, че подкрепя завършването на петролопровода Dakota Access и даде заявка, че ще рестартира проекта Keystone XL, отхвърлен през 2015 г. от предшественика му Барак Обама.

Петролният съвет на Северна Дакота - браншовата организация на производителите на петрол в американския щат, приветства решението на Тръмп за възобновяването на проектите. Индиански племена обаче отново заплашват с протести, тъй като тръбопроводите се предвижда да минават през свещени за тях земи.

Keystone XL е проект за петролопровод, който се предвижда да свърже петролните пясъци на Канада с американското крайбрежие на Мексиканския залив. Капацитетът му е повече от 800 хил. барела на ден. За частта му в Канада проектът вече има всички регулаторни одобрения.

По-голямата част от другия нефтопровод - Dakota Access, беше завършена до лятото на миналата година. Остана за изграждане една малка част от него, чието строителство обаче беше блокирано от протести заради риска от замърсяване на водните ресурси в района.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:52 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

3
rate up comment 0 rate down comment 3
khao
преди 7 години
тайничко в сърцето на всеки родоотстъпник се прокрадва идеята ... ако беше наш президент щеше да направи и южен паток, хахахахаха :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 8
Атанасио
преди 7 години
Горивната ефективност в САЩ е два пъти по-голяма от ЕС ПРЕСТЪПЛЕНИЕ СРЕЩУ ЧОВЕЧЕСТВОТО е 320млн. в САЩ да консумират повече от Китай ,Индия и Япония взети заедно - http://***.economy.bg/world/view/9280/Koj-kolko-petrol-konsumira,и съм обяснил основното за петрола - https://***.facebook.com/atanas.shalapatov/posts/1431029987175231
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 8
Атанасио
преди 7 години
Някъде четох ,че този *** е отменил закон според който до 2022год. горивната ефективност на МПС да е до 5.5л. на 100км. Проф. Ричард Улф добре обяснява и анализира последствията, които ще имат икономическите мерки, предлагани от новия американски президент Доналд Тръмп - http://***.dokumentalni.com/?p=4398
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още