IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Развитие на електромобилите и водородните коли предвижда стратегия на МС

Приета днес национална рамка предвижда развитие на зарядната инфраструктура

16:26 | 25.01.17 г. 2
<p>
	<em>Снимка: архив, Ройтерс</em></p>

Снимка: архив, Ройтерс

По-широко прилагане на алтернативни горива, развитие на електромобилната и водородната технология, както и налагане на природния газ като стандартно гориво – това предвижда приетата днес от правителството  Национална рамка за развитие на пазара на алтернативните горива в транспортния сектор.

Чрез документа се декларира подкрепата на правителството за създаване на условия за по-широко прилагане на алтернативни горива и се изпълняват изисквания на европейското законодателство, съобщи пресцентърът на МС.

За целта са записани средносрочни и дългосрочни мерки. 

Като държава членка на ЕС България трябва да има политика за разгръщането на мрежа от публично достъпни електрически зарядни точки, станции за зареждане с природен газ, както и евентуално на такива за водород.

За да бъдат масово възприети електромобилите, инфраструктурата за зареждане и поддръжка трябва да се разпространи повсеместно в Европа. Крайната цел е да стане възможно пътуването с автомобил през цяла Европа, като зареждането на електрическа кола да става също толкова лесно, колкото пълненето на резервоара с гориво.

В националната рамка са описани нормативните актове, които трябва да бъдат изменени, за да се развие зарядната инфраструктура. 

Днес Министерският съвет одобри и проект на меморандум за разбирателство с инвеститора „Язаки България“ ЕООД за изпълнение на инвестиционен проект – завод за производство на кабелно оборудване край Димитровград. Той ще бъде разположен край с. Крепост.

Очаква се производството да започне през април 2017 г. Инвеститорът е заявил, че ще вложи 45,5 млн. лв. на няколко етапа до 2019 г., както и че ще открие 3150 работни места. За осъществяване на проекта държавата ще предостави пакет от административни и финансови насърчителни мерки.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:21 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

1
rate up comment 33 rate down comment 0
Спящият бик
преди 7 години
Чула жабата, че подковават вола... но стимулите услужливо ги пропуснала покрай ушите си.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още