IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Христина Христова: Парите от Сребърния фонд трябва да носят доходност

Още служебният кабинет трябва да вземе мерки за по-динамично управление на фонда, настоява бившият социален министър

16:18 | 25.01.17 г. 3
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Спешно трябва да се раздвижи инвестиционната стратегия на Сребърния фонд, за да се постигне доходност и да се подпомогне пенсионната система в България. Това каза бившият социален министър Христина Христова в предаването "В развитие" на Bloomberg TV Bulgaria.

Парите в Сребърния фонд през 2015 г. са били с нулева доходност, показа годишния отчет за дейността на фонда за 2015 г.

А според стратегията за управление на Сребърния фонд за 2017 – 2019 г., одобрена от кабинета в оставка, се запазва консервативният подход за управление на активите.

Според бившия министър парите в Сребърния фонд трябва да се инвестират с цел доходност, както е по закон. По думите на Христова законът за Сребърния фонд не се изпълнява. 

В него е посочено, че три неща трябва да се извършват със средствата по сметката - да акумулира, да инвестира и да трансферира пари към държавната пенсионна система.

"С акумулирането на средства положението е лошо - не постъпват средства, особено в последните години. С инвестирането е още по-лошо положението. Един единствен инструмент се прилага - депозит в БНБ", отчете експертът.

Според Христова още служебният кабинет трябва да вземе мерки за по-динамично управление на фонда и да бъде възложено на министъра на финансите да се заеме с управлението му.

Законът дава възможност за инвестиране на средствата - сравнително консервативно, но и разнообразно - в облигации от страни членки на ЕС или извън Европейския съюз, напомни Христова.

Васил Велев, председател на Асоциацията на индустриалния капитал в България и бивш член на УС на фонда, също коментира, че в момента Сребърният фонд не се управлява. По думите му няма друга страна, в която на Сребърния фонд му е забранено да инвестира в ценни книжа на съответната държава.

Винаги е добре инвестиционният ресурс да се използва като такъв, а не да се държат пари на склад“, каза Велев.

Още от разговора вижте във видеото:

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:14 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

2
rate up comment 1 rate down comment 0
DarkStar
преди 7 години
Ако се притесняват от това, какво ще стане ако в държавата и ЕС има криза - може да инвестират част от активите в хеджиращи продукти за такива случаи като злато например?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 1
Спящият бик
преди 7 години
Едва ли някой е против парите в Сребърния фонд да носят доходност. Въпросът е как точно да става това?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още