IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Еврогрупата и нейната битка с липсата на доверие

Brexit, изборите и Доналд Тръмп носят несигурност за бъдещето на еврозоната, смята Йерун Дейселблум

17:11 | 25.01.17 г. 4
<p>
	Снимка: <em>архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

„През последните четири години като председател на Еврогрупата участвах в много дебати, давах интервюта, в които обяснявах какво се случва в еврозоната и как да го поправим. През това време видях икономически индикатори, данни и резултати, които сочат подобрение. Това обаче не се отнася до доверието“, коментира Йерун Дейселблум в реч за бъдещето на Европа.

В изявлението, което е публикувано на сайта на Съвета на Европейския съюз (ЕС), той коментира данните за Кипър, Испания, Ирландия и Гърция. Страните получиха подкрепа от ЕС в кризисен момент и вече се изправят на крака, може би с изключение на Гърция. Дори и гръцката икономика обаче вече е много по-стабилна, а все още липсва доверие – не само от страна на европейските институции, а и от самите гърци и от инвеститорите, отчита Дейселблум.

„След кризата от лятото на 2015 г. ние започнахме конструктивен диалог с гръцките власти по третата спасителна програма“, отбелязва той и допълва, че страната се връща на пътя на растежа, макар и с по-бавни темпове, отколкото мнозина, включително и гръцкото правителство, искат да видят.

Същото се отнася и до еврозоната – дефицитите намаляват и икономиите скоро няма да бъдат основната тема в Еврогрупата, смята председателят на Съвета на финансовите министри на държавите от еврозоната. Тогава фокусът ще падне върху инвестициите и реформата на пазарите и институциите.

Темата за изпълнението на спасителната програма на Гърция, както и състоянието на Кипър, Испания и Ирландия след помощта от ЕС, ще бъде ключова по време на заседанието на Еврогрупата, насрочено за 26 януари. Атина очаква финализирането на втория преглед на реформите, предвидени в споразумението, подписано през лятото на 2015 г.. Едва ли обаче това ще бъде постигнато по време на утрешното заседание на финансовите министри от еврозоната.

В своята реч Йерун Дейселблум отбелязва и че Европа е спасила банковата си система, макар и на висока цена. „Не успяхме в първите години да ги рекапитализираме и да изчистим техните баланси“, признава още той, но допълва, че за рекордно кратко време е  била изградена структурата на Банковия съюз, който ще следи за финансовото здраве на банките.

Според Дейселблум на базата на икономическите данни е редно да се каже, че еврозоната оставя кризата зад себе си, но апокалиптичните прогнози за бъдещето на еврото остават. Причините за това са три – Brexit и неговите последствия, политическата ситуация в предизборната 2017 г. и президентът на САЩ Доналд Тръмп.

Изборите винаги означават период на политическа нестабилност, а през тази година тя може да се окаже още по-сериозна заради възхода на популистките партии. За Дейселблум борбата с популизма минава през предоставянето на по-добър и по-сигурен живот за европейските граждани, колкото и трудно да е това.

„През последните няколко години научихме, че да правиш правилните неща е винаги непопулярно сред избирателите. Трудно е да продължаваш да вършиш нужното“, коментира още председателят на Еврогрупата.

Той посочи още, че пътят на популизма е отворен от „парализирани политици“, което е най-голямата заплаха за ЕС, а бъдещето на общността се крие в запазването и модернизирането на уникалния европейски социален модел. „За това трябва да работим“, коментира в заключение Дейселблум. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:04 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

3
rate up comment 0 rate down comment 0
khao
преди 7 години
абе ти четеш ли кво пише ? чакат те тебе, едни с бели престилки :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 2
Mavi Goz
преди 7 години
Хихи... Вие си чакайте - нали на това ви учат либерал-пеерасите, дето плащат на такива като тебе да мърдате с мишката ... И ше дочакате... ше ти кажем какво, ама другия път... хихи... Иначе вие сичко си знаете - и какво е било, и как е, и какво ше бъде... С един танкер хем американски втечнени го вна не мож'ви затвори човек устите... хихи...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 0
khao
преди 7 години
елементарно е, виж Станишев ... ние си го знаем ,вие предполагам също и въпреки това той стана шеф на социалистите в Европарламента ... та още ли се чудиш що имате ниско доверие. Не съм се ровил, но съм почти сигурен че всяка държава си има няколко чантаджии като него които са се набурали в Брюксел ... та ако се чудиш още, да продължавам ?едни гърци ви разиграват вече 7-8 години, а са само има нема 3% от цялото ЕС население, а ние чакаме да дадете адекватен отговор на големи агресори като русия... та още ли се чудиш ? ... чуди се
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още