IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Започва безплатното обучение по финансова грамотност за ученици

Уроци ще дават знания по икономика и как се прави личен бюджет

20:31 | 26.01.17 г.
<p>
	<em>Снимка: VISA</em></p>

Снимка: VISA

Започва изпълнението на първата в страната образователна програма за финансова грамотност за ученици от 9 до 11 клас. Visa, водещата глобална технологична компания за разплащания, с подкрепата на българските банки, е инициатор за реализацията на програма, която ще повиши икономическите познания на младите хора.

„Между отличните финансови познания и това да си успешен предприемач съществува тясна връзка. Visa ще осигури точните умения, необходими на учениците да успеят в модерния свят“, каза Красимира Райчева, мениджър на Visa за България.

През първата година в десет училища в цялата страна ще се провеждат часове по финансова грамотност, като част от кампанията „Нашите пари“, а преподаваните уроци следват специално разработени за програмата учебник и учебна тетрадка. Материалът покрива ключови финансови теми като икономика, финансови термини, лични финанси, изготвяне на бюджет, депозити, кредити, инвестиции и др.

„Днес е широко разпространено мнението, че за да се предпази в дългосрочен план устойчивостта на дадена икономика, е от съществено значение настоящите и бъдещите потребители на финансови продукти да разполагат с необходимите финансови познания и умения, така че да бъдат в състояние да взимат информирани и разумни решения. Между отличните финансови познания и успеха на предприемача съществува тясна връзка. Visa и българските банки ще осигурят точните умения, необходими на учениците да успеят в модерния свят“, посочи Райчева.

Целта на програмата е да научи младите хора как да разпределят своя бюджет и да правят разумен избор относно личните си финанси.

За учебната 2016-2017 г. програмата ще обхване десет града в страната, като ще има и онлайн присъствие и активност в социалните канали, за да се постигне по-висока ангажираност и по-добро разбиране на темите.

Тъй като програмата „Нашите пари“ се стреми да подобри икономическата устойчивост на България, Visa ще работи с българските банки, които подкрепят проекта. Залага се на един по-различен модел, при който, вместо една компания да подкрепя отделна социално значима кауза, Visa и българските банки обединяват усилията си с убеждението, че подобно сътрудничество на такова високо ниво ще спомогне програмата да постигне съществено национално покритие, както и обозрими положителни и измерими резултати за обществото.

Без познания по финансова грамотност за младите хора е трудно да управляват ежедневните си финанси или да разпределят бюджета си, показа представително проучване, поръчано от Visa през 2016 г. сред ученици от 9 до 12 клас. Ниското ниво на финансова грамотност сред учениците се потвърди и от недостатъчните им познания по различни практически въпроси във финансовата сфера. Все пак, в контекста на недоброто теоретично и финансово образование, по-голямата част от учениците (84%) биха желали да посещават часове по практическа финансова грамотност, показва проучването.

Партньори в дългосрочния проект са ВУЗФ (Висше училище по застраховане и финанси), както и онлайн платформата за образователни видео уроци и упражнения на разнообразна тематика – Уча.се, на която ще се публикуват редица видео уроци на различни финансови теми, включени в учебника.

Учебните материали са отпечатани от издателство „Просвета“ и са изготвени съобразно високите стандарти за съдържание в учебниците. Автор е Красимира Толина – училищен преподавател и обучител на учители по икономически предмети, с богати и задълбочени експертни познания.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:22 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още