IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Държавата да предлага облекчения за стартъпи, настояват предприемачи

Български ръчно изработени ски атакуват руския и китайския пазар

15:12 | 30.01.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Facebook страница на Cloudnine skis &amp; snowboards</em></p>

Снимка: Facebook страница на Cloudnine skis & snowboards

Най-трудното за един стартиращ бизнес в България, освен финансирането, е че държавата не предлага облекчения за тепърва прохождащи фирми, особено за малки компании. Това казват основателите на стартъпа за ръчно произведени ски и сноуборд "Cloud9" Мирослав Георгиев и Владимир Димитров в ефира на Bloomberg TV Bulgariа.

С помощта на Rinker's (компанията спечели конкурса Rinker's Challenge през миналата година - бел. ред.) успяхме да купим някои машини, които ни помогнаха да улесним производството, успяхме да се пренесем в по-просторна работилница, за да произвеждаме по-големи количества. Помогнаха ни в много аспекти в чисто бизнес план, защото ние сме инженери и досега не сме имали никакъв бизнес опит, споделят те. 

През първите две години целта бе да се правят модели, да се тестват, да се подобряват технологиите и моделите, докато съответният модел не е завършен и не се представи на пазара, но вече успяхме да завършим няколко модела и засега отзивите са само положителни, обясниха предприемачите. Другият тест е самата издръжливост във времето, заяви Владимир Димитров.

Пазарите, към които се целим, не са толкова познати на зимното общество в България - Русия, Китай и вече навлизаме и на европейския пазар, който е пренаситен с такъв тип стоки. Всеки ден се появяват нови марки. За Европа печата "Произведено в България" все още не събужда толкова сигурност. Засега виждаме, че има интерес от Русия и следваме тази посока, обясни още Димитров.

По думите на инженерите тази година продуктите са се продавали с early bird sale и са били на промоционални цени, които варират между 700 и 1100 лева, а догодина ще претърпят промяна.

Вижте повече във видеото.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:26 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

Финанси виж още