IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Д. Петкова: Пенсионните фондове доказаха, че могат да управляват пари във време на кризи

Активите на пенсионните дружества стигнаха 10,8 млрд. лв. в края на 2016 година

17:23 | 30.01.17 г. 2
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg TV Bulgaria</em></p>

Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Пенсионноосигурителните дружества приключиха миналата година с доходност в полза на осигурените лица, което показа, че пенсионните фондове набират опит да управляват пари по време на криза. Оборотът е много по-голям, отколкото всяка друга година. Дружествата завършват с 10,8 млрд. лв. активи. Това каза Даниела Петкова, председател на УС на ПОК "Доверие", в предаването "В развитие" на Bloomberg TV Bulgaria.

Данни на Комисията за финансов надзор от миналата седмица показаха, че пенсионните фондове приключват успешно с положителна доходност 2016 г.

И по време на волатилност, и на низходящи пазари, също се реализира доходност, посочи Петкова.

"Не се очертават вреди в какъвто и да е вид за осигурените лица, напротив, приключихме една година, която беше много трудна, изпъстрена със събития, които влияеха много разнопосочно на пазарите”, каза тя.

Има фондове, които приключиха годината с доходност 6-7-8%. Има и фондове с по-ниска доходност, но със сигурност тя е положителна, отчете Петкова.

По думите й се увеличава и размерът на реализираната от пенсионните фондове реална доходност. “Това е измерителят дали се съхранява стойността на парите във времето”, отчете експертът.

Все още не са излезли официалните данни, но Петкова предположи, че реалната доходност към края на 2016 г. за последния 5-годишен период на годишна база ще бъде ориентирана между 4 и 5% средно за пенсионносигурителните дружества на пазара.

“Това, което е постигнато, е, че за целия период на съществуване на фондовете за допълнително пенсионно осигуряване доходността е положителна. Надявам се, че това ще продължи и занапред. Тази година също тръгва добре", отбеляза експертът.

Компаниите бяха консервативно настроени в прогнозите си за тази година, защото 2016 г. наистина беше много трудна за пазарите, каза още Петкова.

"Волатилността беше убийствена, а самата година беше наситена със събития в световен мащаб, които сериозно повлияха на борсите - влияние, което довеждаше до големи отклонения, както в цените на акциите, така и на облигациите. Това е една трудна среда, още повече, че в България се работи в среда, в която има организирано обругаване на пенсионните фондове", твърди тя.

Даниела Петкова смята, че за последната година, откакто е в сила законодателството за прехвърляне на партиди от частните фондове в НОИ, осигурените лица, които са го направили, са загубили част от доходността на парите за втора пенсия. По думите й загубата е точно колкото е процента на доходност за съответния фонд за 2016 г.

Вижте още в сайта на Bloomberg TV Bulgaria

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:56 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 1
fortiss
преди 7 години
Я пак !!!!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още