IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Очаква се чуждите инвестиции в световен мащаб да се възстановят през 2017 г.

Голяма част от вложенията в България никога не са били с дългосрочен характер, заяви доц. д-р Паскал Желев

19:58 | 30.01.17 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg TV Bulgaria</em></p>

Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Тенденцията на спад в преките чуждестранни инвестиции (ПЧИ) през миналата година се наблюдава в световен мащаб и не е изолирана само в рамките на България. Това каза в предаването Invest/Or на Bloomberg TV Bulgaria доц. д-р Паскал Желев от катедра "Международни икономически отношения" в Университета за национално и световно стопанство.

Прогнозите на Конференцията на ООН за търговия и развитие (UNCTAD) показват, че през 2016 г. на глобално ниво ще наблюдаваме спад в чуждите инвестиции в рамките на между 10% и 15%.

"За 2017 г. ще се възстановят равнищата, а през 2018 година се очаква глобалните потоци от ПЧИ да достигнат до 1,8 трлн. долара - равнище, наблюдавано от 2007 година", каза Желев.

Спадът през 2016 г. той обясни „със съвкупното анемично търсене в световен мащаб, слаб растеж при страните-износителки на суровини, спад на печалбата на международните корпорации, както и с нарасналия политически риск.

„За периода януари-ноември 2016 г. има спад на ПЧИ в България с 826,7 млн. лева спрямо 2015 година, което е намаление с 46,5%, но данните трябва да бъдат ревизирани, и винаги посоката е нагоре, смята доц. Желев. – При окончателните данни спадът няма да е толкова драстичен. Основната част от ПЧИ е техният компонент на  реинвестираната печалба, която възлиза на 594 млн. евро, спад от 10% от преходната година, при дяловия капитал намалението е съществено - 298 млн. евро до 686 млн. евро и при дълговите инструменти спадът е с 61,8 млн. евро до 64,4 млн. евро.“ 

Преподавателят от УНСС обаче смята, че въпреки обявените данни за понижение през първите 11 месеца на 2016 г. “ревизираните данни могат да ни доближат до световните стойности“.

Доц. Желев напомни, че ПЧИ започват да навлизат в България по-сериозно след 1997 година с въвеждането на валутния борд и установяването на макроикономическа стабилност у нас.

“Имайки предвид структурата на чуждестранните инвестиции в България обаче не е изненадващо, че в годините след 2007 – след разрастването на световната финансова криза – наблюдаваме сериозен спад в обемите им. ПЧИ у нас никога не са имали дългосрочен характер. През 2007 – годината с над 12 млрд. долара преки чуждестранни инвестиции в България – голяма част от инвестираните средства са били насочени към секторите на недвижимите имоти и финансовото посредничество – сектори, зависими от местната достъпност на кредити. Тези инвестиции бяха подхранвани от оптимизма около сектора на недвижимите имоти и състоянието на бизнес цикъла и съответно бяха бързо изтеглени след влошаването на тези фактори”, каза доц. д-р Желев.

Според него инвестициите, които създават работни места, и имат по-голямо влияние в дългосрочен план обаче са тези в производствени мощности, а техните обеми никога не са били големи като дял от общите.

Паскал Желев напомни, че най-много ПЧИ като дял имат Холандия, Германия и Люксембург.

Видео с целия разговор може да гледате тук

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:24 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
Grigorio
преди 7 години
Еми Левски го искат китайци. Не е зле. Значи ще се купуват акции на тия фирми и ще се препрродават. Нямам доверие в родните и изпечени мошеници трейдъри обаче. Демо сметки ала бала и накрая ти вземат парите и викат забрави
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още