IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Пазарът на имоти в Сингапур не вижда дъното

Спадовете в отделните сегменти се очертава да продължат заради ръста на предлагането на площи, слабата икономика и административни ограничения

12:10 | 31.01.17 г. 2
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Тенденцията за спад на пазара на търговски, жилищни и офис имоти в Сингапур не дава признаци за преустановяване. Намаляващата заетост все повече тежи на стари, емблематични сгради във финансовия район на мегаполиса, тъй като банките и другите финансови институции все по-често съкращават персонал и търсят по-достъпни опции за офиси, пише CNBC.

Това оказва натиск и върху наемите и капиталовите оценки на имотите. Според данни на Deutsche Bank наемите на офис площи са се понижили с 18% спрямо пиковите равнища, достигнати през първото тримесечие на 2015 г., а капиталовите оценки – с 8%. Това означава и по-ниска доходност за инвеститорите. 

Очакванията на Deutsche Bank са нетното предлагане на офиси клас А в Сингапур да се увеличи повече от два пъти през тази година.

Предлагането се очертава да продължи да се увеличава и след края на 2017 г. предвид множеството новостартирани проекти в централния бизнес район, подчертават от Aviva Investors.

Така остава въпросът как собствениците на опразнените сгради ще запълнят всички тези пространства.

От Aviva изразяват опасения, че офис имотите в Сингапур няма да компенсират инвеститорите достатъчно добре за риска, който се поема от тях.

Анализаторите не са обнадеждени, че наемите на офисите ще се възстановят, а по-скоро се очаква спадът да продължи заради нарастващото предлагане на площи. Отслабената икономика също не помага, тъй като не подкрепя създаването на нови бизнеси, а това също ограничава търсенето на офис площи.

Перспективите пред търговските имоти не са по-добри, тъй като търговците се борят със засилената конкуренция на онлайн търговията. Процесът по консолидация в сегмента е все по-видим и ритейлърите задържат само най-печелившите физически магазини. Все по-малко нови луксозни брандове се решават да навлязат на пазара при тези условия.

Предлагането на търговски площи също расте, подобно на офисите, което изостря конкуренцията за привличане на наематели. Това оказва натиск и върху наемите, а оттам – и върху доходността на инвеститорите.

Сегментът на жилищните имоти в Сингапур не е толкова голям, колкото този на бизнес имотите. Търсенето продължава да отслабва заради мерките за „охлаждане“ на пазара, които местните власти въведоха преди години, за да ограничат силните ръстове на цените. Не се очаква тези мерки да бъдат отменени скоро.

През миналата година цените на частните жилища се понижиха с още 3%, показват правителствените данни. Спадът се забавя леко в сравнение с 2015 г. Спадът на цените спрямо пиковите равнища, отчетени през третото тримесечие на 2013 г., достига 11%, след като в периода от 2009 до 2013 г. цените на жилищата в мегаполиса се увеличиха с 60% заради разхлабената парична политика в САЩ.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:17 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 1
supertrader
преди 7 години
Да в Сингапур цените на имотите направо са се "сринали" - 3% и то заради някакви местни решения на някви на които им бръмчи мухата на социализма в главите за достъпни жилища.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 0 rate down comment 1
supertrader
преди 7 години
Да в Сингапур цените на имотите направо са се "сринали" - 3% и то заради някакви местни решения на някви на които им бръмчи мухата на социализма в главите за достъпни жилища.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още