IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Европа използва под 60% от транзитния капацитет за руския природен газ

Има подобрение по отношение на зависимостта от газа от Русия в 22 от 28-те държави в ЕС, смятат в Европейската комисия

22:12 | 01.02.17 г. 4
<p>
	Снимка: <em>Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Въпреки необичайно студеното време в Европа държавите не използват пълния капацитет на транзитните газопроводи от Русия. Това каза комисарят по въпросите на Енергийния съюз Марош Шефчович при представянето на доклада за напредъка на Енергийния съюз.

Кратката пресконференция беше излъчена във видеосистемата на Европейската комисия.

Шефчович посочи, че към този момент са използвани между 50% и 60% от транспортния капацитет на транзитната мрежа. Той уточни, че по отношение на зависимостта от руски газ има подобрение на ситуацията в 22 от 28-те държави от общността, а пазарът на газ в Европа е много по-ликвиден. Шефчович посочи, че всички вносители на природен газ в ЕС ще трябва да се подготвят за по-остра конкуренция.

„Ние сме готови за тази конкуренция, която ще доведе до прозрачни цени, без допълнителни условия“, посочи комисарят и допълни, че Южният газов коридор се развива добре и до 2020 година в ЕС ще потече газ от Каспийско море.

В Брюксел внимателно следят ситуацията с доставките и обема на потоците от Русия към Украйна, особено на фона на разменените обвинения между двете страни за транзита. При нужда ще бъдат инициирани тристранни преговори – между ЕС, Русия и Украйна, коментира още той и допълни, че и Москва и Киев имат готовност да бъде свикана подобна среща.

През декември на последната тристранна среща не бяха постигнати гаранции за транзита на газ за Европа, но и проблеми досега в това отношение няма. 

Комисарят отбеляза още и проблема с чистотата на въздуха в редица европейски градове през тази зима. Според някои части на Европа замърсяването достига до нивата на Пекин. В същото време обаче има и добри примери за преминаване от въглища на "по-чиста" енергия. Поколения европейци, работели в минната индустрия, вече намират алтернатива.

„Това ще се подобрява занапред“, категоричен е той. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:06 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 1 rate down comment 2
SimeonAtanasov
преди 7 години
Евтин манипулатор е Шефчович. Русия натоварва почти напълно Северен поток, Опал, Син поток и тръбопроводите през Беларус и съзнателно намаляват транзита през Украйна, а иначе украинската газопреносна мрежа има огромен капацитет, и затова се достига до средната натовареност от 50-60 %.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 1 rate down comment 3
vzhekoff
преди 7 години
Същите самохвалства от същия чиновник като нашите, само едно ниво по-високо.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 2
mistt
преди 7 години
вече има прецедент по Третия енергиен пакет на ЕС например потока през газовите системи ОПАЛ и НЕЛ, за които "Газпром" е получил разрешение да пренася 90% собствен газ.Скоро и Северен поток.ей, еврогейчета, не ми трийте най-важните неща в поста!аман от ***
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 3
mistt
преди 7 години
*** или *** е написал статията.Според трети пакет Русия не може да ползва повече от 50% от капацитета.Но заради студа 90% от Опал вече заобикаля трети пакет.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още