IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Британското правителство представи Бялата си книга за Brexit

Документът очертава няколко ключови елемента за процеса по излизане от Европейския съюз

17:15 | 02.02.17 г. 1
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Ден, след като долната камара на британския парламент гласува на първо четене да даде на министър-председателя Тереза Мей правомощията да задейства Член 50 от Лисабонския договор, правителството представи пред депутатите официалния си политически документ, който очертава как Великобритания предлага да излезе от Европейския съюз, пише The Guardian.

В т. нар. Бяла книга има няколко ключови елемента, споменавани вече в изказванията на Мей.

Търговия с ЕС, единен пазар, митнически съюз и бюджет

Бялата книга потвърждава, че правителството цели да гарантира „възможно най-свободната и най-безпрепятствената търговия на стоки и услуги“ с ЕС извън единния пазар и чрез „амбициозно и всеобхватно споразумение за свободна търговия“.

Правителството иска още да бъде извън митническия съюз, за да може да договори собствени търговски сделки, но иска „ново митническо споразумение“, което теоретично би било възможно благодарение на новите технологии. Не се предлагат обаче допълнителни подробности.

Великобритания няма да се опитва да адаптира съществуващ модел, използван от други страни, но ще се опита да „вземе елементи“ от единния пазар в някои области – с други думи специални сделки за важните бизнес сектори. От гледна точка на ЕС това е доста амбициозно и звучи точно като избиране на най-доброто.

Документът говори и за "силния коз" на финансовите услуги. ЕС има ясен интерес към „споразумения за взаимно сътрудничество“, пише в документа, който описва Ситито като единствения глобален хъб на Европа за пари, търговия и инвестиции, на който ЕС ще продължи да разчита.

Той потвърждава, че Великобритания ще излезе от споразумението Евратом – правната рамка по ядрената енергия, но казва, че ще бъдат договорени нови отношения. Според книгата бъдещият статут на Великобритания с агенциите на ЕС, регулиращи области като медицина, авиация, безопасност на храните и финансовите услуги, ще бъдат част от обсъжданията.

Имиграцията и реципрочните права на гражданите

По отношение на правата на гражданите на ЕС, живеещи във Великобритания, и обратното, Бялата книга не представя някакви подробности. Тя казва, че гарантирането на статута им е „един от ранните приоритети на това правителство в предстоящите преговори“ и отново заявява, че „Великобритания остава готова да даде на хората сигурността, която искат, при първа възможност“.

Документът казва още, че се консултира с емигрантски групи в чужбина и компании от ЕС и други групи, „за да гарантираме, че разбираме техните приоритети“. Освен това той „разпознава приоритета, налаган от лесния достъп до здравеопазване на британски граждани, живеещи в ЕС“ - ключово опасение за мнозина, особено пенсионерите.

По отношение на контрола върху имиграцията документът казва, че правителството „обмисля много внимателно“ опциите, отворени пред него, и работи, за да „разбере влиянията на различните сектори на икономиката и пазара на труда“.

Книгата казва, че компаниите и общностите ще могат да представят позициите си и предполага – за пръв път – че „може да има поетапен процес на прилагане“, с който да се даде на компаниите и хората време да планират и да се подготвят.

Според документа студентите от ЕС могат да продължат да идват и да учат, поне в краткосрочен план, но не казва нищо за бъдещия достъп на работници от ЕС. Документът казва още, че правата на работниците съгласно правото на ЕС ще бъдат запазени след Brexit.

Законодателство и контрол на британските закони

Документът казва, че правителството ще представи отделна Бяла книга по т.нар. Great Repeal Bill закон.

Той бе за пръв път представен от Мей на конгреса на партията на консерваторите миналата година, като с него ще се отмени Законът за европейските общности от 1972 г. от британското законодателство и ще преправи правото на ЕС в британско местно право.

Документът потвърждава, че „където е практично и подходящо“ същите закони ще важат във Великобритания в деня след излизането от ЕС, както е било дотогава.

Бялата книга потвърждава още, че правителството възнамерява да „поеме контрола над нашите собствени закони“, което ще означава „прекратяване на юрисдикцията на Европейския съд във Великобритания“ и установяване на нов механизъм за разрешаване на бъдещите спорове между Великобритания и ЕС.

Съюзът и Ирландия

Според документа правителството ще „работи с регионалните администрации по подход за възвръщане на правомощия от ЕС, който ще работи за цялото Обединеното кралство и ще отразява интересите на Шотландия, Северна Ирландия и Уелс“. Документът обаче не предлага подробности по темата.

Той обещава още, че никакви решения, които в момента се взимат от регионалните администрации, няма да им бъдат отнети като право и че ще им бъдат разпределени още решения (без да се уточнява кои). Документът казва още, че ще отдели специално внимание на Остров Ман, Нормандските острови и Гибралтар, които имат уникални отношения с ЕС.

По отношение на Ирландия и общото пространство за пътуване с Обединеното кралство, документът отбелязва, че икономиките на кралството и Ирландия са „дълбоко интегрирани“ и правителството ще работи за „развитието и заздравяването“ на тези отношения след Brexit.

Той заявява още, че цели да запази „възможно най-безпрепятствена и безпроблемна границата“ между Северна Ирландия и Републиката и иска ирландските и британските граждани да могат да продължат да се движат свободно, „докато в същото време се защитава интегритета на имиграционната система на Великобритания“. Отново, подробности по темата липсват.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:19 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 3 rate down comment 1
Иван Митев
преди 7 години
По собствена воля Великобритания подсигурява свой стопански крах.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още