IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Сметката за вода за четиричленно семейство в София ще се увеличи с 3 до 5 лева

Водата ще поскъпне в почти цялата страна, някои дружества са поискали 30% повишение на цената

09:31 | 03.02.17 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

След поскъпването на водата в София, което се очаква от 1 март, сметката на четиричленно семейство за вода ще се увеличи средно с 3 до 5 лв. месечно. Около 10 хил. души в София ще бъдат затруднени да си плащат водата. Това каза пред БНР Димитър Кочков, член на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР).

Днес в Комисията има обществено обсъждане за поисканото от "Софийска вода" поскъпване на водата. Тя в момента струва 1,82 лв., а се очаква от  март да струва 2,16 лева с ДДС. След пет години се очаква софиянци да плащат 2,69 лв. за кубик с ДДС, според петгодишния план на концесионера, който трябва да бъде одобрен от регулатора.

Дружеството има задължение да изпълнява 15 показателя за качество до 2021 г. Това ще стане, като се акумулират средства чрез цената. Процесът ще започне, след като бизнес планът за периода 2017 - 2021 г. влезе в сила, поясни Димитър Кочков. 

Ако дружеството не изпълни показателите за качество, регулаторът може да намали цената, но чак след третата година.
В края на всяка година КЕВР прави сравнителен анализ и гледа как дружествата изпълняват бизнес плановете си и показателите за качество, каза представителят на Комисията. 

Той допълни, че при извънредни ситуации регулаторът може да преразгледа цените и по-рано.

„За инвестиции трябва да има едно предварително натрупване, тъй като средствата, необходими за поддръжка мрежата и на другите съоръжения, са доста големи. Те могат да се осигурят по два начина – чрез цената или заем, което пак ще се отрази на цената. Водоснабдителната мрежа в България е изключително остаряла – на 60 – 70 години и е дошъл моментът тя постепенно да бъде възстановявана“, каза той.

На въпрос приемлива ли е цената за софиянци той припомни изчисленията на КЕВР, че столичани са в състояние да плащат 10 лв. за кубик.

Той допълни, че законът не предвижда никакви мерки, с които да облекчи бедните. „Ние неколкократно сме сезирали министерства, парламентарни комисии и други институции, че е необходимо да се направят водни помощи по начина, по който се говори за енергийни помощи, но засега няма никакъв резултат“, допълни експертът.

„Хубаво е дружествата и общините да направят свои социални програми, това няма да е противозаконно. Засегнатите слоеве от населението не са чак толкова много. Това са хората с най-ниски доходи“, смята той.

Водата ще поскъпне не само в София, а и почти в цялата страна. На някои места тази цена ще е значително повишена. Има 3 – 4 дружества, които са предложили ръст на цените над 30%.

Експертът разясни, че от тази година ще действа и т. нар. единна цена. Това означава, че селищата вече няма да имат цена за гравитачна вода и тя ще бъде изравнена с помпажната вода. В тези населени места поскъпването ще се усети по-значително. Това ще са предимно малки селища в планински райони със сравнително малко население. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:09 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 4
sdar
преди 7 години
Повишаването на цената на водата не е много и дано да не се отрази на нивото на инфлацията у нас. Има основание за повишаване и е добре цената да се актуализира от време на време.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още