IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Експерти очакват скок в използването на електромобили в следващите 20 години

Вероятно електромобилите ще покрият 35% от пазара на сухопътния транспорт до 2035 г.

11:30 | 03.02.17 г. 4
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Използването на електромобили може да покрие 35% от сухопътния транспорт в света през следващите две десетилетия и да доведе до спад на търсенето на изкопаеми горива, посочват енергийни експерти, цитирани от ДПА. 

Спадащите цени на електромобилите и слънчевите технологии могат да означават, че моделите за прогнозиране на големите енергийни компании сериозно подценяват напредъка на нисковъглеродните технологии, според анализ на финансовия център за анализи Carbon Tracker и института за климатични промени Грантам към лондонския Imperial College.

Вероятно електромобилите ще покрият 35% от пазара на сухопътния транспорт до 2035 година и над две трети от пазара до 2050 година, се посочва в доклада, цитиран от БТА.

Според документа електромобилите ще изместят около 2 млн. барела петрол дневно до 2025 година - същото количество, което предизвика срива на петролните цени през 2014-2015 година, и 25 млн. барела дневно до 2050 година.

Слънчевите фотоволтаични системи могат да осигуряват 23% от световното производство на енергия до 2040 година и 29% до 2050 година, като напълно изместят въглищата, а природният газ ще остане с пазарен дял от 1%, се отбелязва в доклада.

В документа се допълва, че очакваният растеж при слънчевите фотоволтаични системи и електромобилните технологии може да помогне за ограничаване на глобалното затопляне до около 2,3 градуса.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:42 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 0 rate down comment 1
KPetkov
преди 7 години
Силно намалява?!? Май не си погледнал статистиките. Само в Китай са планирани 1170 ТЕЦ-а, в Европа над 580.Към ВИЦ-ове засега интерес не проявявам така че ако ти извадиш някаква статистика, заповядай.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 1 rate down comment 0
Roby6
преди 7 години
Естествено, че ще продължават да се строят и ТЕЦ, но бройката на нововъведените мощности силно намалява.Защо не изкараш статистиката за добавените нови мощности от традиционни и ВИЦ в развития свят. Вижда се силна тенденция в полза на ВИЦ.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 0 rate down comment 1
KPetkov
преди 7 години
Да не забравим и САЩ. За къде без тях на купона.Congress votes to nix Obamas anti-coal regulationhttp://***.washingtontimes.com/news/2017/feb/2/congress-votes-nix-obamas-anti-coal-regulation/
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 0 rate down comment 1
KPetkov
преди 7 години
Явно японците и германците се подготвят за новите електрички и напредъка на нисковъглеродните технологии:) Май и останалият свят.Japanese government planning to build 45 new coal fired power stations to diversify supplyhttp://***.abc.net.au/news/2017-01-31/japan-coal-power-plants/8224302Germany To Open Yet Another New Coal Power Planthttp://***.thegwpf.com/germany-to-open-yet-another-new-coal-power-plant/THE NEW COAL BOOMhttp://***.thegwpf.com/the-new-coal-boom/
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още