IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Румънското правителство оттегля спорното постановление за корупцията

Премиерът Сорин Гриндяну заяви, че ще отмени решението на заседание на кабинета утре

21:42 | 04.02.17 г. 2
<p>
	Протестиращи празнуват след новината, че правителството ще отмени постановлението. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Протестиращи празнуват след новината, че правителството ще отмени постановлението. Снимка: Ройтерс

Румънското правителство ще отмени спорното постановление, което предвиждаше декриминализиране на някои корупционни практики и предизвика масови протести в страната, предаде BBC.

Премиерът социалдемократ Сорин Гриндяну обяви, че постановлението ще бъде отменено на заседание на кабинета в неделя.

"Не искам да разделям Румъния. Тя не може да бъде разделена на две", заяви Гриндяну в телевизионно обръщение.

Десетки хиляди румънци протестират всеки ден срещу постановлението, в резултат на което от затвора щяха да бъдат освободени някои държавни служители.

Гриндяну говори след петия пореден ден протести в Букурещ в събота. Днес протестиращите оформиха верига от хора около парламента.

Протестите в страната са най-големите от падането на комунизма през 1989 г.

Постановлението трябваше да влезе в сила на 10 февруари. То щеще да декриминализира злоупотребите със служебно положение, нанесли щети за по-малко от 44 хил. евро.

Сред печелившите от промяната би бил лидерът на управляващата Социалдемократическа партия Ливиу Драгнеа, който е изправен пред обвинение, че е нанесъл щети на държавата за 24 хил. евро.

По-рано от Европейския съюз предупредиха Румъния да не заличава напредъка си в борбата с корупцията.

Председателят на Европейската комисия (ЕК) Жан-Клод Юнкер разкритикува действията на Румъния и подчерта, че борбата с корупцията трябва да бъде засилена, а не спирана. Шест западни държави, включително Германия и САЩ, също изразиха безпокойство заради принципа на върховенство на закона в северната ни съседка.

ЕК предупреди северната ни съседка, че може да се стигне и до спиране на еврофондовете, ако законовите промени бъдат прокарани. Същевременно Световната банка информира, че Букурещ ще получи 60 млн. евро, за да подобри съдебната си система.

Вижте снимки от събитията в Румъния днес

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:21 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 5 rate down comment 4
StraightForward
преди 7 години
Докато в РУМЪНИЯ СЕ БОРЯТ С КОРУПЦИЯТА В БЪЛГАРИЯ МОДЕЛА КОЙ, НАБИРА СИЛА!!!ЗАЩО ЛИ !!"Кой кадрува в МВРНякои от първите назначения на служебния вътрешен министър са пряко свързани с модела КОЙ"http://***.capital.bg/politika_i_ikonomika/bulgaria/2017/02/03/2911255_koi_kadruva_v_mvr/
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още