IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Изпълними ли са предизборните обещания на партиите за по-високи доходи?

Нито една от двете основни политически сили не вижда начин за догонващо развитие на средното ниво в ЕС, коментира икономист

11:38 | 08.02.17 г. 4
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

В навечерието на предсрочния вот някои от основните политически сили у нас обявиха гръмки обещания за по-високи доходи – увеличение на заплати и пенсии.

По отношение на доходите ГЕРБ обещават 650 лв. минимална работна заплата.

БСП не се обвързват с конкретно минимално възнаграждение, но са категорични, че то трябва да расте заедно със средното за страната. Що се отнася до пенсиите, от левицата предлагат повишаване на старите пенсии с 20%, за да се намали „ножицата” между тях и по-новите.

Предизборните обещания на партиите за по-високи заплати и пенсии са неизпълними и не могат да решат острите проблеми в страната, коментира икономистът проф. Боян Дуранкев пред агенция „Фокус“. Според него държавата трябва да дирижира постигането на икономически растеж и да направи ясно планиране и стратегии.

Нито една от двете основни политически сили - ГЕРБ и БСП, дори и Обединените патриоти, не виждат начин за едно догонващо развитие на средното ниво в ЕС през следващите четири години, посочи още икономистът. Според него оттук следва и големият проблем – откъде ще дойде икономическият растеж, защото по думите му чуждестранните инвестиции бягат от България. 

Трудно е да се прецени къде основните политически сили виждат резерви - начин за увеличаване на доходите на българите, обясни проф. Дуранкев. Според него борбата с корупцията трябва да бъде водеща и може да бъде тласък на икономиката, ще увеличи и доходите.

В образователната система ГЕРБ също залагат по-високи доходи. След като блокираха увеличението на учителските заплати с мотив, че няма пари, сега ще ги вдигат двойно. БСП са по-скромни – те биха давали на преподавателите с 40 на сто повече, коментира той.

Сред другите щедри обещания на партиите са тези, свързани със стимули за семействата с деца.

ГЕРБ ще стимулират семействата с до 3 деца, а помощите на по-големите фамилии ще бъдат намалени. БСП пък се обявява за намаляване на данъците с по 50 лв. за всяко дете, както и за майчински, равни по размер на минималната заплата.

„Воля” - партията на Веселин Марешки, обещава 1000 лв. за всяко дете до третото, както и безлихвени жилищни заеми за млади образовани семейства.

От левицата се връщат към някаква форма на прогресивното облагане с 20% данък за тези, които получават над 10 хил. лв. месечно.

„Обединени патриоти” ще работят за намаляване на неграмотността сред ромите, а „Воля” ще дава по 100 лв. всяка учебна година на добрите ученици без неизвинени отсъствия.

Що се отнася до темата сигурност, БСП настоява за постоянна жандармерия по селата, а патриотите – за полиция в малките населени места. ГЕРБ предлагат доброволна военна служба за младежи и девойки, а националистите – задължителна 6-месечна казарма.

"Наличието на такива обещания и отляво, и отдясно ме кара да се чувствам в страната на победилия патриотизъм", коментира Искрен Веселинов от Обединени патриоти по bTV.

Желю Бойчев от БСП пък заяви, че когато партията му е на власт, това винаги има резултат. „Много странно ми се струва да подадеш оставка и после да се сетиш, че може да има активна политика за доходите на хората”, посочи той по адрес на обещанията на ГЕРБ.

Веселин Халачев от „Воля” подчерта, че на раждаемостта не може да се гледа само като на инструмент за повишаване на населението и бизнесът иска добре подготвени мениджъри и работници.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:31 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 2 rate down comment 0
Спящият бик
преди 7 години
Може да има два подхода за осигуряване на необходимите, но недостигащи средства за социални нужди - екстензивен и интензивен. При първия ви казват, само че трябва да се увеличава БВП, за да има пари. Това е чисто количествен подход, манипулативен от управленска гледна точка. Той не застрашава установеното статукво. При втория начин обаче, освен ние да работим повече, и управляващите трябва да направят нещо. А именно - реформи! Корупцията - да, но трябва да се удари и по привилегиите на огромната армия от "хранени хора" около властта. 750 000 чиновници висят на врата на изнемогващия българин! Полицаи-бюрократи, военни не помирисвали барут, магистрати - престъпници и лакеи на мафията... *** трябва да се прочисти основно, а не да се охранява като недосегаема каста! И тогава пари ще има, защото няма да отиват грешни по дупките на бездънната каца, а ще се инвестират в реални неща, които осезаемо ще подобрят живота ни. Въпросът е КОЙ? Но също и ДОКОГА? Търпим ли ги - ще ни тъпчат!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 3 rate down comment 0
Ivan.r
преди 7 години
Само да не получим станишевски катарзис, че... Тежко ни горко
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 7 rate down comment 0
khao
преди 7 години
омагьосан кръг ... зада имаме икономически растеж ви трябва образовано население и работеща съдебна система, направите ли ги таях няма да може да крадете ... следователно докато не получите катарзис или докато не се случи чудо и ние да гласуваме за някой читав, нема оправия !!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 1
fras
преди 7 години
Инвестор, дръжте се сериозно!Спрете да публикувате брътвежите на Дуранкев!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още