IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Искра Белева: Парите от емигрантите са източник на икономически растеж

Все повече българи, които живеят в САЩ, не само превеждат пари на свои близки тук, но и търсят възможности за инвестиции, твърдят от БАН

11:10 | 08.02.17 г. 3
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg TV Bulgaria</em></p>

Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Паричните преводи на сънародниците ни зад граница се явяват съществен източник на подкрепа за потреблението и растежа на икономиката. Това обяви проф. Искра Белева от Българска академия на науките (БАН) в ефира на Bloomberg TV Bulgaria.

Тя посочи, че до 2015 г. общият паричен поток преводи от чужбина към страната ни е около 1,6 млрд. лв. До ноември 2016 г. обаче преводите намаляват и достигат около 1,4 млрд. лв., уточнява експертът. Белева обаче посочи, че когато се включат трансферите, които се правят чрез бюра за бързи преводи, и парите на ръка, които се носят в страната, общата сума става много по-голяма. 

По думите й част от намалението на средства от емигранти у нас се дължи на факта, че все повече от тях изтеглят целите си семейства в чужбина и се установяват трайно там. Повечето от хората, които имат нагласа да се върнат, планират това да стане едва когато се пенсионират, обясни Белева. 

В периода 2001-2002 г. повечето емигранти са влагали парите си в развитие на бизнес в страната, докато в годините след това основната част отива за здравни услуги, текущо потребление и обучение, посочи експертът. Искра Белва обясни още, че все повече българи, които живеят в САЩ, не само превеждат пари на свои близки в България, но и търсят възможности за инвестиции, които да бъдат полезни за развитието на страната ни.

Припомняме, че от началото на 2016 г. до края на октомври сънародниците ни зад граница са изпратили над 1,424 млрд. лв. в България. За същия период на 2015 г. те са пратили 1,413 млрд. лв. по данни на Българска народна банка (БНБ).

Най-много средства идват от българите в САЩ, Испания и Гърция. Близо 325 млн. лв. са изпратили българите от САЩ, а за 10 месеца от Испания са дошли 283 млн. лв. Работещите в Гърция са пратили на семействата си над 110 млн. лв. 

За периода януари-октомври 2016 г. от Великобритания са дошли над 105 млн. лв., показват още данните на БНБ. Най-малко пари са дошли от Кипър - 4,4 млн. лв., и Русия - 7,1 млн. лв. Българските граждани, живеещи в Германия, пък са пратили над 91 млн. лв. Парите от Турция са в размер на 23,4 млн. лв.

Вижте още във видеото.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:32 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

3
rate up comment 5 rate down comment 2
khao
преди 7 години
иначе интервюто е живо доказателсто защо БАН трябва да бъде закрит... тия хора дето пращат пати ако бяха тук икономическия растеж щеше да е в пъти по висок.. тоест наличието на пари от емигранти показва че управляващи и псевдо учени от БАН идея си нямат от икономика! .... Германия колко пари получава от своите емигранти като преводи ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 2
khao
преди 7 години
тая услуга белите не е ползват :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 4
KPetkov
преди 7 години
Той и затова Тръмп ще резне Western Union-a :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още