IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кредитирането на земеделието изпреварва икономиката като цяло

Секторът е един от най-перспективните в българската икономика с 20% възвръщаемост на инвестициите, според проучване на УниКредит Булбанк

14:07 | 08.02.17 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Сектор селско стопанство е един от най-бързо растящите и перспективни за развитие сектори в българската икономика. За последните 5 години възвращаемостта на инвестирания капитал след данъци е близо 20%. Така се оказва, че селското стопанство е секторът с най-висока норма на печалба, според анализ на УниКредит Булбанк.

Агросекторът се характеризира с все още ниски нива на финансова задлъжнялост. Затова се очаква кредитирането да продължи с изпреварващи темпове спрямо икономиката като цяло, казва Кристофор Павлов, главен икономист на банката. 

Според банката България е в добра позиция заради благоприятните климатични и географски условия на страната.

„Произведените у нас селскостопански продукти стават все по-разпознаваеми на външните пазари. Българските производители са изправени пред значителни възможности и се очаква да спечелят много от прехода на сектора към ниши с по-висока добавена стойност  - зеленчукопроизводството и животновъдството, производството на био и екологично чисти продукти“, прогнозира Кристофор Павлов.

Според Милен Влаев, експерт в сегмент „Селско стопанство“ в „Банкиране на дребно“ в УниКредит Булбанк, секторът на зърнопроизводството остава доминиращ в българското земеделие. Все повече селскостопански производители обаче започват да разнообразяват производството си.

Икономистите отчитат и нарастващата популярност на етерично-маслените култури – особено лавандула и маточина, на насажденията с овощни градини, както и засилен интерес към животновъдството.

Според тях българското зеленчукопроизводство има голям потенциал за растеж, но ще бъде по-трудно да измести на българския пазар продукцията от Гърция и Турция. В двете съседни страни климатът позволява отглеждане на оранжерийни зеленчуци с по-малко разходи и предлагането им е за по-дълго време през годината. Въпреки това перспективите пред българските  агропродукти са повече от обещаващи, казват анализаторите.

Анализът е изготвен по повод Петата Национална среща на земеделските производители в България, организирана от Асоциацията на земеделските производители в България на 8-10 февруари в Златни пясъци.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:57 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 4 rate down comment 3
Спящият бик
преди 7 години
Е, като е толкова печелившо земеделието, значи край на субсидиите! Ето че намерихме пари за увеличението на пенсиите...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още