IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Китай погва отново "пазарните крокодили"

Регулаторите на търговията с ценни книжа обещаха да не позволяват на големите бизнесмени да "смучат кръвта" на дребните инвеститори

18:29 | 10.02.17 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Архив, Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив, Ройтерс

Китайските пазарни регулатори обещаха да заловят нарушаващите законите финансови магнати, наричайки ги „гигантски крокодили“, които „смучат кръвта на по-дребните инвеститори“, съобщава Ройтерс, позовавайки се на финансовото списание Caixin.

Лю Шъю, председател на Комисията за регулиране на ценни книжа в Китай (CSRC), заяви, че група бизнесмени в крайна сметка контролират цели финансови институции и доминират сред бордовете на директорите.

Пазарът няма да им позволи да “смучат кръвта на инвеститорите на дребно”, обяви регулаторът, като призова правителството да се придържа към плана за хващане на "големите крокодили".

Коментарите на Лю идват, след като китайският милиардер Хиао Дзиенхуа, който управлява базираната в Пекин финансова група Tomorrow Holdings, изчезна в Хонконг, предизвиквайки спекулации в медиите, че е бил отвлечен и отведен в континенталната част на Китай.

В същото време Ху Хиан, китайски хедж фонд мениджър, задържан в резултат на срива на пазара през лятото на 2015 г., бе осъден в края на януари на пет години и половина години лишаване от свобода за манипулиране на пазара.

Китай засили строгите мерки срещу незаконните пазарни дейности в средата на 2015 г., след кризата, в която за по-малко от месец двете вътрешни борси в Шанхай и Шънджън загубиха една трета от стойността си.

Пекин предприе редица безпрецедентни мерки, включително временно спиране на първичните публични предлагания, директни покупки на акции от страна на държавни предприятия, проектозакон за дейността на стоковите борси и други.

През последните месеци властите ускориха разследването за манипулиране на пазара, наложиха глоби на платформите за търговия и арестуваха висш представител на финансовия регулатор, журналисти и потребители на социалните мрежи.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:30 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

1
rate up comment 4 rate down comment 0
Jay Gould
преди 7 години
Акции се търгуват на фондовите борси, а Stock exchange означава Фондова борса, а не ''Стокова борса'' въпреки близкото звучене, точно както Thank you не означава ''Тънко'' на български. ;)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още