IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Домусчиев: Българските индустриалци изпитват опасения заради нарастващия популизъм

Запазването на плоския данък в България е „от първостепенно значение за стабилността, заяви в интервю за Bloomberg председателят на КРИБ

14:12 | 10.02.17 г. 35
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg TV Bulgaria</em></p>

Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Възходът на популизма, руските санкции, спъващи българския бизнес, както и политическите катаклизми преди предсрочните избори следващия месец карат много от износителите в страната да се замислят сериозно, преди да се решат на нови инвестиции, казва председателят на Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България (КРИБ) Кирил Домусчиев в интервю за Bloomberg.

Бизнес решенията все по-често се отлагат, откакто парламентът бе разпуснат на 26 януари и бе назначено служебно правителство, предизвиквайки опасения за нарастваща ефективност на държавната администрация, която може да продължи с години, пояснява Домусчиев.

„Българските индустриалци изпитват опасения най-вече заради нарастващия популизъм и пищни кампанийни обещания на политиците, които не правят сметки откъде ще дойдат парите“, казва той в интервю за медията. „Не съм оптимист за изборите“. 

Българските индустриалци изпитват опасения най-вече заради нарастващия популизъм и пищни кампанийни обещания на политиците, които не правят сметки откъде ще дойдат парите

Предсрочните избори на 26 март, третите за пет години, се случват, след като президентът Румен Радев, подкрепян от проруски настроените социалисти, спечели на президентските избори през ноември, смазвайки кандидата на партията на министър-председателя Бойко Борисов, което доведе до оставката му, припомня изданието.

Засега икономиката е напът да постигне растеж за осма поредна година. Брутният вътрешен продукт е нараснал с 3,4% през третото тримесечие, годишният износ е скочил с 15% през декември, а индустриалното производство се е увеличило с 6,9% през последния месец на 2016 г., допълва Bloomberg, позовавайки се на НСИ. А Домусчиев, чиито активи включват дялове за над 1 млрд. евро във фармацевтичната, спедиторската и машинната индустрии и в недвижимите имоти, казва, че очаква допълнителен растеж в резултат на износа и производството.

Въпреки това лидерите на бизнеса изпитват по-голяма несигурност за това как ще се оформи следващото правителство и какви последствия ще има за развитието на страната, казва Домусчиев. Нито една политическа партия явно няма да има мнозинство, което може да ограничи способността на парламента да прокарва закони за засилване на съдебната власт и икономиката – две от основните опасения на Европейския съюз (ЕС).

Ключов проблем за индустрията в България е недостигът на квалифицирана работна ръка, включително инженери и биолози, които търсят по-високо заплащане в ЕС и САЩ, казва Домусчиев. От изключителна важност е да има работещ парламент, който да приеме реформа в образованието, за да могат университетите да обучават повече студенти за индустрията, допълва той.

Социалистическата партия получава подкрепа от 29% от гласовете, следвана от ГЕРБ с 28%, сочи социологическо проучване на Галъп от 30 януари.

„Можем да се изправим пред още политически кризи, избори и последвала несигурност“, казва Домусчиев.

Санкциите, наложени от ЕС и САЩ върху Русия заради анексирането на Крим, карат българските компании да „претърпят сериозни загуби“, допълва той. „Надявам се, че ЕС и Русия ще постигнат споразумение. Русия е важен пазар за българските компании“. 

Запазването на плоския данък в България е „от първостепенно значение за стабилността“

Според данните износът на лекарства, консервирани плодове, машини и мебели към Русия е спаднал с 14% през 2016 г. на годишна база, а вносът от Русия – с 27%. Освен това България получава по-голямата част от природния газ, суровия петрол и ядрено гориво от Русия, припомня агенцията.

Чуждестранните продажби ще бъдат ключови за бъдещия растеж. Домусчиев планира разширяване на фармацевтичната си компания „Хювефарма“ и ще строи нов завод за 150 млн. евро в Пещера тази година, казва той.

Домусчиев изказва опасения и за високите държавни разходи, в случай че социалистите спечелят изборите. Партията планира да възобнови отменени енергийни проекти, включително строежа на АЕЦ „Белене“. „Подобни проекти създават огромни дефицити в държавните енергийни предприятия, които накрая ще трябва да бъдат платени от нас“.

Запазването на плоския данък в България е „от първостепенно значение за стабилността“, казва той във връзка с плановете на социалистите да повишат данъците. „Те трябва да повишат приходите, борейки се с укриването на данъци, а не увеличавайки ставките“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:41 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

30
rate up comment 8 rate down comment 2
Стоян Петров
преди 7 години
След седмата ракия ще ми се сториш абитуриентка!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
29
rate up comment 9 rate down comment 4
StraightForward
преди 7 години
ЕТО РЕКИТЕ ОТ ПОПУЛИЗЪМ, КОИТО ТЕКАТ НАСАМ, И ЛОДКИТЕ ВИ СА НА ТЯХ!!! "НАТО ще разположи войски в България и Румъния, и това е провокация, обяви руският външен министър""Действията на НАТО, извършвани в региони, граничещи с Русия..." според Лавров, Русия граничи с Румъния и България?""Като провокации Сергей Лавров определя и обявените от някои страни членки на блока планове за модернизация на въоръжените сили и изграждане на нова военна инфраструктура."Ето КОЙ БИЛ ФАШИСТА, И КОЙ БИЛ ТЕРОРИСТА, КЪДЕ БЪЛГАРИЯ И РУМЪНИЯ ГРАНИЧАТ С РУСИЯ ВЪВ ВАШИТЕ СЪРЦА ЛИ ???? ТИЯ СА МНОГО БОЛНИ ФАШИСТКИ ИЗЧАДИЯ, ХАХАХ КАТО НЯКОЙ ТУКА НИЩО НОВО!?? ПРОСТО ТЕЖКАТА ФОРМА НА ЕДНА ДИАГНОЗА СИ Я ИМАТ!! http://***.dnevnik.bg/sviat/2017/02/10/2915551_nato_shte_razpoloji_voiski_v_bulgariia_i_rumuniia_i/
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
28
rate up comment 8 rate down comment 6
StraightForward
преди 7 години
"опасения заради нарастващия популизъм"МНОГО ИНТЕРЕСНО, НОВИЯТ РЕД ДЕТО НЯКОЙ ПРАЗНИ ГЛАВИ ГОВОРЯТ ДАЛИ Е ТОВА ПОПУЛИЗЪМА ДЪЛЖАЩ СЕ НА НЕ ОБРАЗОВАНОСТ И НЕКАДЪРНОСТ !!?? ТОВА Е СЪЩАТА ЛЪЖА В КОЯТО ЖИВЯХТЕ НАД 73 ГОДИНИ!??
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
27
rate up comment 7 rate down comment 5
StraightForward
преди 7 години
АМА ЗА КАКВО ДА ВЗЕМАТ ПОВЕЧЕ ДАНЪК, КОИТО ДА ПРЕРАЗПРЕДЕЛЯТ С ПРАЗНИТЕ СИ ГЛАВИ УЧИЛИ ЗА УНИФОРМИТЕ В ЧЕРВЕНАТА АРМИЯ, ЩЕ ПРЕРАЗПРЕДЕЛЯ ОБЩЕСТВЕНИ СРЕДСТВА ??? СМЯХ .. СМЯХ .. И ПРОСТОТИЯ !! вземете прочетете за НЯКОЙ ОТ СКАНДИНАВСКИТЕ ИКОНОМИЧЕСКИ МОДЕЛИ, ИМА ГИ ОПИСА НИ СА И ХОРАТА СЕ РАЗВИВАТ!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
26
rate up comment 7 rate down comment 4
KPetkov
преди 7 години
Плоският данък е въведен към 2008 г. включително в общо 29 страни, като през последните години редица страни, включително Чехия и Словакия въвеждат по-висока ставка за високите доходи.Това са Албания (2007), Беларус (2009), Боливия (1986), Босна и Херцеговина (2004), България (2008), о. Джърси (1940), о. Гърнси (1960), Казахстан (2007), Мавриций (2009), Обвалден (кантон в Швейцария, 2008), Парагвай (2006), Тонга, Тринидад и Тобаго (2006), Ямайка (1986).
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
25
rate up comment 6 rate down comment 1
Борса
преди 7 години
Никога плоският данък не е въвеждан като временна мярка, а като логична мярка срещу сивата икономика.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
24
rate up comment 15 rate down comment 0
NPP
преди 7 години
Toя гелосанпеерас трябва да е в затвора за кражби и далавери а не да ми дава интервюта и да ръси акъл.Ловешки гелосан куманист крадец.И да му кажа че кат се научи да дава заплати по 5000-6000 лева чисто ше разбере че и инженери има и биолози има.За 700 да му работят ловешкитецигани
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
23
rate up comment 17 rate down comment 0
NPP
преди 7 години
Toя гелосанпеерас трябва да е в затвора за кражби и далавери а не да ми дава интервюта и да ръси акъл.Ловешки гелосан куманист крадец.И да му кажа че кат се научи да дава заплати по 5000-6000 лева чисто ше разбере че и инженери има и биолози има.За 700 да му работят ловешкитецигани
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
22
rate up comment 2 rate down comment 8
StraightForward
преди 7 години
Ти да не си биолог като ДОГАН !??? ***, НЯМАЛО Е МОДЕРНА ИКОНОМИКА ИМАЛО Е САМО ЕДНА ОГРОМНА ЛЪЖА, ЕДНА ОГРОМНА ТЕЛЕФОННА ИЗМАМА, АМИ КАТО СТЕ СИ ПРОСТИЧКИ, КАК НЯМА ДА ИМА!??ИМАТЕ ЛИ ОБРАЗОВАНИЕ ПО ТОВА ВРЕМЕ, НЕ НАЛИ САМО НАЙ ГОЛЕМИТЕ СА ПЪТУВАЛИ ПО СВЕТА, А ВИЕ РАБОТНИЦИТЕ ЖАЛКИ ЦЯЛ ЖИВОТ ЗА НИЩО, ЗАТОВА СТЕ ТАКА ТЕЖКО БОЛНИ !!! ДНЕС ИЗВЪН ТАЗИ ЛЪЖА, НО ГЛЕДАМ СИ Я МЕЧТАЕТЕ !!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
21
rate up comment 2 rate down comment 12
StraightForward
преди 7 години
ти щом си мислиш, че си имаш от 1944 до 1989 година модерна икономика, значи нещо си болен, аз ще ти кажа диагнозата, тежка маниакална шизофрения!!! ВИЕ СТЕ изпаднали ПАК В БЕЗПОМОЩНО СЪСТОЯНИЕ !!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още