IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Швейцарците отхвърлят реформата в корпоративното данъчно облагане

Решението поставя под въпрос атрактивността на страната за големия бизнес, макар и анализатори да успокояват, че е рано за паника

15:41 | 12.02.17 г. 1
Автор - снимка
Създател
<p>
	Снимка: <em>Архив, Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив, Ройтерс

Швейцарските гласоподаватели отхвърлят предложението на правителство за данъчна реформа, съобщава Bloomberg, позовавайки се на предварителните резултати от проведения в страната референдум.

Заради силният международен натиск Швейцария трябваше да се откаже от специалните условия за международните компании, които генерират милиарди франкове данъчни приходи и дават работа на 150 хил. души.

За да запази своята привлекателност, страната разработи план, според който отделните кантони могат да въведат облекчения за мултинационалните компании. Така в някои кантони компаниите могат да плащат корпоративни данъци в размер на едва 7,8%, допълва Ройтерс.

Тази мярка обаче срещна съпротива сред опозиционните сили в страната и беше събрана подписка за подлагането на идеята на обществено допитване.

Мотивите, с които социалдемократите, втората най-голяма партия в швейцарския парламент, са, че реформата ще намали приходите в хазната с 2,7 млрд. швейцарски франка. Това ще доведе до увеличаването на данъците за физическите лица и намаляване на разходите за социални услуги, посочиха те.

Предварителните резултати сочат, че швейцарците отхвърлят идеята на правителството с 60% на 40% в референдума. Това означава, че правителството ще трябва да измисли нови механизми, за да накара компаниите да не напуснат страната, посочва Bloomberg.

Но дори и без данъчната реформа, данъците в страната сега са по-високи от тези в Ирландия, Хонконг или Сингапур. В допълнение Великобритания също обмисля намаляване на корпоративните данъци след напускането си на ЕС, а очакванията са, че и новият американски президент готви значително намаление на данъците.

Анализаторите обаче прогнозират, че големите международни компании биха изчакали преди да вземат решението да напуснат Швейцария. Страната е много конкурентна, иновативна и с добре образовани работници.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:32 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 3 rate down comment 4
ivanrog
преди 7 години
"Така в някои кантони компаниите могат да плащат корпоративни данъци в размер на едва 7,8%, допълва Ройтерс."Разликата между 7,8 и 10, не е огромна и явно и сега там е повече, но никой не иска да идва тук, както там, но за сметка на това се скъсваме да защитаваме плоския корпоративен данък?!?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още