IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

САЩ отстъпват от принципа „две държави за два народа"

Решението за мир в Близкия изток с две държави - Израел и Палестина, беше защитавано от всички американски президенти от близо половин век

09:41 | 15.02.17 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Откакто влезе в Белия дом, Тръмп се отдалечи от позицията на своите предшественици за конфликта. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Откакто влезе в Белия дом, Тръмп се отдалечи от позицията на своите предшественици за конфликта. Снимка: Ройтерс

Президентът на САЩ Доналд Тръмп подкрепя постигането на мир между Израел и палестинците, дори това да не включва решаване на конфликта на основата на принципа "две държави за два народа". Това заяви вчера пред журналисти високопоставен представител на Белия дом, на специален брифинг за предстоящото днес посещение на израелския премиер Бенямин Нетаняху във Вашингтон, съобщиха световните агенции.

Решението с две държави, което не носи мир, е цел, която никой не се опитва да постигне, заяви източникът, пожелал да запази анонимност. Мирът е целта, дали под формата на две държави, ако това искат страните, или нещо друго, посочи той. "Ние няма да диктуваме какви условия трябва да бъдат изпълнени за постигането на мир", добави представителят на американската администрация, цитиран от AFP. 



Решението с две държави, Израел и Палестина, "съвместно съществуващи в мир и сигурност", за уреждането на израелско-палестинския конфликт, беше защитавано от всички американски президенти от близо половин век и е в сърцевината на международните усилия за мир в Близкия изток, отбелязват Ройтерс и AFP.

Откакто влезе в Белия дом, Тръмп се отдалечи от позицията на своите предшественици за конфликта, заявявайки, че сериозно обмисля евентуално преместване на американското посолство в Израел от Тел Авив в Ерусалим. Той също така се въздържа да окачествява израелските колонии като пречка за мира, припомня AFP.

През миналата седмица израелският парламент прие много спорен закон, с който се легитимират голям брой нелегално построени еврейски заселнически постройки в палестинския Западен бряг, като декларира палестински земи като израелска държавна собственост. Редица държави, сред които и Франция и Германия, изказаха безпокойство заради текстовете, припомня DPA.

Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш заяви, че новият израелски закон нарушава международното право. Той изрази "дълбоко съжаление" за приемането на този закон, който позволява на Израел да отчужди още палестински земи на окупирания Западен бряг. 

САЩ обаче запазиха мълчание по въпроса. Представител на Държавния департамент заяви, че администрацията на Тръмп “няма да коментира този закон преди обявяването на съдебно решение". Очаква се законът да бъде атакуван в израелския Върховен съд.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:47 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още