IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Италия прие закон за фонд за спасяване на банките за 20 млрд. евро

Законът включва гаранции за спешна ликвидност и капиталови инжекции за затруднените кредитори в съответствие с правилата за държавна помощ

14:22 | 16.02.17 г. 10
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Италианският парламент одобри закон за предоставянето на финансова помощ за 20 млрд. евро на Banca Monte dei Paschi di Siena и на други затруднени кредитори, като част от усилията на страната да реформира банковата си индустрия, съобщава Bloomberg.

Долната камара на парламента даде финалното си одобрение в четвъртък, преправяйки наредбата закон, представена от кабинета на министър-председателя Паоло Джентилони през декември. Тя включва гаранции за спешна ликвидност и капиталови инжекции за затруднените кредитори в съответствие с правилата за държавна помощ. Банките ще могат да поискат предпазни ракапитализации, което означава, че някои облигационери ще понесат удари.

Monte Paschi е първата банка, която ще поиска средства съгласно новата програма, след като не успя да привлече свеж капитал от инвеститори през декември. Европейската централна банка заяви, че базираният в Сиена кредитор трябва да събере 8,8 млрд. евро, за да подкрепи баланса си съгласно предпазен план за рекапитализация, който бе поискан от самата Monte Paschi. В момента текат разговори за нов бизнес план за банката, който трябва да бъде одобрен от европейските власти.

Италианските банки изпитват трудности заради планината от лоши заеми за 360 млрд. евро, която удари рентабилността им и подкопа доверието на инвеститорите. Превръщането на Monte Paschi в държавна собственост, което ще бъде най-голямата национализация в Италия от 30-те години, може да бъде последвано от спасяване на кредитори като Veneto Banca и Banca Popolare di Vicenza.

Министерството на финансите на Италия може да поеме дял в още два кредитора за определен период от време, заяви председателят на Quaestio Capital Management Алесаднро Пенати по-рано този месец. Компанията му управлява фонда, който спаси банките миналата година.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:28 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

8
rate up comment 0 rate down comment 2
Иван Митев
преди 7 години
При сегашното неправилно управление на европейската парична система и със 100 милиарда фонд за спасение на банките, банките в Италия са със съдба на жертви и подсигуряван провал, защото банките, колкото по-добре подпомага за реализирането на икономически растеж, толкова по-силен потенциал за множество стопански кризи възниква и щетите са по-болезнени.Европейската централна банка не може да спаси банките, защото няма необходимата компетентност.Същественото за спасение на банките в Италия от актуални злини е какво (неправилно или правилно) управление на европейската паричната система се прилага.При запазено неправилно управление на европейската паричната система злините за банките се уголемяват.За устойчив обществен просперитет в Европа е необходимо правилно управление на европейската паричната система.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 2 rate down comment 0
SS-23
преди 7 години
звездичките са думата *бок**лук*
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 3 rate down comment 3
SS-23
преди 7 години
Италианските банки изпитват трудности заради планината от лоши заеми за 360 млрд. евро, -Когато се раздават кредити, а не се отпускат - така става. 360 GB *** - от тях поне едно 90% са се случили заради хазартната лакомия и умишленото подвеждане на хората за техните реални възможности, благодарение на ортаците на нашият нагъл арменец!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 5 rate down comment 1
ratten
преди 7 години
Няма ние да плащаме за фонда, а държавата. Бойко може да ги даде парите---------------------------------браво, пак счупи ***
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 11 rate down comment 0
needtoknowmore
преди 7 години
Да Бойко ще ги даде парите като първо тегли кредит от твое име .... Ти сериозно ли си мислиш, че държавата е някакво специално магическо нещо където си има собствен ресурс ... в случаят ББ ще вади пари от задния си джоб?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 4 rate down comment 9
sdar
преди 7 години
Няма ние да плащаме за фонда, а държавата. Бойко може да ги даде парите, той обикновено дава. Иначе, ако си сложил пари в банка, явно не ти трябват, няма и причина да си ги търсиш, както дошло, така и отишло.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 10 rate down comment 1
bgMan
преди 7 години
Предлагам да е чак след като у нас спрат да виреят подобни "царе на източването на държавни средства" като Пеевски, Доган, Р. Овч., Г. Първанов, ББ, Цв.Цв. и вскякакви други подобни производни па.р.а.зи.ти.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 6
sdar
преди 7 години
А при нас кога ще създаваме такъв фонд?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още