IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Защо в Израел Ikea се отказва от жените в каталозите си

Компанията пусна брошура за строго религиозни евреи и си навлече сериозни упреци

08:38 | 17.02.17 г. 9
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;<span style="font-size: 12px;">Сам Сокол</span></em></p>

Снимка: Сам Сокол

Шведската мебелна верига Ikea публикува в Израел брошура за строго религиозни евреи. Каталогът е без наличието на жени и момичета по снимките. Продуктът е "съобразен с общността хареди (ултраконсервативните евреи, иврит), в опит да се достигне до това малцинство в Израел", заяви мениджърът на Ikea в Израел Шуки Кобленц пред DPA.

На снимките могат да се видят само мъже и момчета, дори когато става въпрос за семейни ситуации. Въпреки това брошурата причини сериозна дискусия в интернет и социалните мрежи. „Къде на тази снимка е отишла майката?" цитира местният вестник Times of Israel потребител, който се изказва за изображение на семейна вечеря. „О, това е страхотно. Не знаех, че има семейства с един родител в хареди общността", пише друг. 

„Осъзнаваме, че хората се ядосват на идеята и че публикуването не отговаря на принципите, за които се застъпва Ikea", казва Кобленц. „Извиняваме се затова". Нормалният каталог на шведския мебелен производител за Израел бил същият, какъвто има навсякъде по света – с момичета и жени на снимките.

В Израел около 10 на сто от общото население от 8,6 млн. жители са строгорелигиозни евреи. Голяма част от тях живеят в собствени градове и квартали, като Меа Шарим в Йерусалим. Като цяло мъжете се посвещават на религиозно учение, а жените ходят на работа. Момичетата и жените носят поли и дрехи с дълги ръкави и затворени обувки. Омъжените жени покриват косите си с шал или перука.



Ходът на Ikea представлява сериозен гаф за търговеца на дребно, чиито каталози обикновено предлагат идеализиран поглед на разнообразието. В САЩ Ikea пусна реклами с участието на гей двойки през 1990 г., с което предизвика призиви за бойкот от страна на религиозни консерватори.

Писателят Мириам Метцингер, който някога бе водил ултраконсервативен начин на живот, казва пред USA Today, че потребителите от общността хареди, които са склонни да имат големи семейства, са важни за израелските търговци на дребно, тъй като се нуждаят от „мебели на ниска цена заради високата раждаемост и нивото на доходите".

Не за първи път шведската компания си навлича беди в Близкия изток. През 2012 г. Ikea се извини за това, че е използвала Рhotoshop при снимки на жени за каталози, разпространявани в Саудитска Арабия.

В Израел редица критици твърдят, че усилията на ултраконсервативните равини да премахват снимки на жени от рекламите и да разделят мъжете от жените в автобусите на обществения транспорт и други обществени места представляват нарушаване на правата на човека.

Сам Сокол, модерно-православен репортер на IBA News, който отдавна е следвал ултраконсервативните тенденции, казва, че каталогът „е част от нарастващата тенденция за прочистване на снимките на жени от ултраконсервативните публикации и се представя от защитниците му като съвместим с религиозната традиция... Но това действително е  женомразно сегментиране на пазара". 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:53 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

9
rate up comment 9 rate down comment 1
majnata
преди 7 години
предпочитано
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 11 rate down comment 1
Ivan.r
преди 7 години
Дебелата туркиня националното животно на Турция ли е?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 23 rate down comment 2
ing5rov
преди 7 години
ИКЕА трябва да подходи индивидуално...в турския каталог да има дебели жени ядящи баклава , а пък в холандския замечтана двойка гейове пушат тревичка...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 18 rate down comment 1
Jay Gould
преди 7 години
Те тия са като ятоласите. Самите евреи ги мразят! При това не служат и в армията, но и на тия религиозни фанатици ще им дойде времето.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 15 rate down comment 1
Jay Gould
преди 7 години
Гей двойки може, но жени не! Да ти е..... и компанията...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 5 rate down comment 2
iceto
преди 7 години
усилията на ултраправославните равинитези ще са от някоя нова религиозна група
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 5 rate down comment 3
simbad12
преди 7 години
IKEA предлагат пълни ***. Ама на бас, че няма да има бойкот за тях?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 5 rate down comment 4
ratten
преди 7 години
".... ми, педеpacти, сър..."
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 1
bigmamascandal
преди 7 години
Mда, гаф сериозен. ама не им е сефте де
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още