IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кредиторите очакват мащабна продажба на държавни ТЕЦ-ове в Гърция

Според гръцки медии международните институции настояват за по-бързата приватизация на енергийната компания

10:43 | 17.02.17 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Снимка: <em>Архив, Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив, Ройтерс

Кредиторите на Гърция са предложили държавната енергийна компания PPC да продаде 40% от своите централи на лигнитни въглища и водноелектрически централи, съобщава гръцкият в. "Катимерини". Процесът трябва да приключи до юли 2018 година.

Целта е да се извърши отварянето на енергийния пазар в южната ни съседка.

Мярката за продажба е включена в проект за меморандум, изпратен от международните институции до правителството. Той ще бъде разгледан след приключването на втория преглед на спасителната програма за страната.

Според гръцкото издание очакванията на кредиторите са част от продажбите да бъдат извършени през тази година. Институциите забраняват на други държавни компании да участват в продажбата на тези активи.

В проекта за меморандум не е записано нищо относно основния план на PPC за отваряне на пазара - "продажбата на клиенти" на конкурентни енергийни компании.

Преди седмица от компанията съобщиха, че ще наемат правни съветници, които да анализират плановете си за "продажбата" на 7% от своите битови абонати - между 400 хил. и 500 хил., на други доставчици на електроенергия.

Кредиторите обаче са отказали прехвърлянето на 17% от държавната енергийна компания от сегашния приватизационен фонд към новосъздадения. Според "Катимерини" това е знак, че институциите не желаят повече протакване на приватизацията на PPC.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:51 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 5 rate down comment 0
majnata
преди 7 години
Ше ни е честито и на нас ...ше теглим кредит за подводници...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още