IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Алтернативни факти от алтернативен свят

Доналд Тръмп изнесе поредното запомнящо се шоу в Белия дом и обяви нова война на медиите

10:48 | 17.02.17 г. 13
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Но какво беше това? Момент от разгорещена предизборна надпревара? Покана за разговор с журналисти? Обявяване на нова война срещу медиите?

Американският президент Доналд Тръмп свика в кратък срок и изненадващо проведе пресконференция, каквато Белият дом не познава досега. Прибързани опити за обяснение, твърди атаки, разбъркани фрази, последвани от кратки моменти на сериозен размисъл и бащинско снизхождение.

Последните няколко седмици подкопаха доверието към Доналд Тръмп. Пропаднал пред съда указ за спиране на бежанци и емигранти от няколко страни, непрекъснат дебат за контактите с Русия на вече подалия оставка съветник по сигурността Майкъл Флин, увеличаващи се критики от страна на собствената му партия, опустошителни данни от допитванията до общественото мнение: първите четири седмици на Тръмп в Белия дом представляват неуспех, хаос в комуникацията, критика в собствените редици и безпомощност в министерствата, част от които все още нямат министри. 

Всъщност Доналд Тръмп се надяваше да представи нов член на кабинета си в четвъртък. Но преди това предложеният от него мултимилионер Андрю Пъздър за министър на труда се оттегли неочаквано. Между другото той е наел нелегален имигрант да работи за него като евтин домашен помощник. Това не се прие добре от гласоподавателите, които често страдат от дъмпинг на заплатите и очакват от администрацията на Тръмп подобрение в тази насока, коментира германският Handelsblatt.

Така че на набързо свиканата пресконференция президентът на САЩ представи с няколко думи Александър Акоста като своя нов избор и му пожела леко преминаване през одобрението му в Сената. С това темата за пазара на труда бе счетена за обсъдена. И Доналд Тръмп можеше да се върне към любимата си тема: колко успешен е самият той и защо никой не знае това.

Така се стигна до опит за отчет, който се колебаеше между упорството и готовността за оплаквания. Тъй като медиите така или иначе вече не казвали истината, той бил принуден да се изправи сам и директно към гражданите. Пресконференцията е „събитие за гражданите в присъствието на пресата". Може би след това той и медиите най-сетне ще се разбират по-добре, пояснява президентът.

Въпреки някои негативни събития – спрения от съда указ, съветничка, която по телевизията открито направи реклама за (произвеждания в Китай) моден бранд на дъщеря му, принудителното напускане на съветника по националната сигурност Майкъл Флин, Тръмп бил убеден, че правителството му се намира на пътя към успех. Белият дом вече бил „добре смазана машина", но Тръмп не се хвалил с това и не го доверявал на никого.

За да бъдем точни: „Вероятно никога досега в историята американски президент не е бил толкова успешен за толкова кратко време" като него, казва Тръмп. Той се съобразявал с всички предизборни обещания, указът за имиграцията скоро щял да бъде заменен с нов, потвърди президентът. Той се радвал на доброта и подкрепа от целия свят. Алтернативни факти от алтернативен свят... 

Ако някой от неговите многобройни избиратели в Северна Каролина или в по-бедната индустриална вътрешност на страната беше изгледал внимателно тази пресконфренция, може би трудно щеше да намери причина защо неговият президент е толкова успешен, след като почти нищо от обещанията му не е спазено до този момент. Освен премахването на т. нар. Обамакеър.

По нея действаме бързо, уточни Тръмп. Но все пак 64% от подалите молба за здравни застраховки по модела на Обама през януари 2017 г. са от щати, в които Тръмп спечели изборите. А какво трябва да замени тази застраховка след окончателното ѝ отпадане, не стана ясно и след тази пресконференция.

Последна актуализация: 22:10 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

3
rate up comment 9 rate down comment 2
tisia
преди 7 години
....Наричайки ги "престъпни изтичания", Тръмп заяви, че те са били осъществени от "хора в самите агенции". "Ние ги издирваме сериозно. Отидох при всички, които са начело на различните агенции и след това се обадих на Министерството на правосъдието, за да разгледа изтичанията", посочи Тръмп. Той отрече обвиненията, че членове на неговата избирателна кампания са имали постоянен контакт с представители на руското правителство, определяйки данните за "фалшиви новини", предаде AFP. "Те не знаят нищо за това. Не са били в Русия. Не са имали телефонни разговори с Русия. Никога не са приемали телефонни разговори от Русия. Всичко това са фалшиви новини", заяви Тръмп. Той също така защити бившия си съветник по националната сигурност Майкъл Флин, заявявайки, че той не е направил нищо нередно, говорейки с руския посланик преди встъпването на длъжност на новата администрация. "Той си е вършил работата", посочи Тръмп."....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 14 rate down comment 2
tisia
преди 7 години
...а тук е коментирано кратко и ясно. Това прозряха в думите му другите ,онези различаващи се по морал и професионализъм от сорособлизачите!..."Президентът на САЩ Доналд Тръмп осъди излезлите извън контрол с нечестността си медии, обвинявайки репортерите, че изкривяват фактите, пише The Hill, цитиран от "Фокус". "Много от репортерите в страната не казват истината", заяви Тръмп. "По-голямата част от медиите във Вашингтон, в Ню Йорк, в Лос Анджелис особено говорят от името на среди със специални интереси и от името на тези, които печелят от очевидно порочната система. Пресата е станала толкова нечестна, че ако не говорим за това, ще направим лоша услуга на народа на САЩ. Пресата е извън контрол. Нивото на нечестност е извън контрол", добави той. По-рано Тръмп заяви, че е поискал от министерството на правосъдието да разследва изтичанията на информация от системата на разузнаването, които са довели до оставката на неговия съветник по националната сигурност Майкъл Флин, предаде AFP.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 27 rate down comment 13
ing5rov
преди 7 години
Тръмп още веднъж се погрижи за това и последният симпатизант на президента да разбере кой е истинската опасност за САЩ пресата.Ми прав е Тръмп ..."независимите" медии са честни като проститутките , макар че да не ги обижда човек , понякога те имат повече чест от журналистите !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още