IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Отливът на преки инвестиции в България е близо 60% за година

Вложенията в чужбина през декември 2016 година са с 20 млн. евро повече в сравнение с година по-рано

16:43 | 17.02.17 г. 6
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив, Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив, Ройтерс

От януари до декември 2016 година преките инвестиции в страната възлизат на 682,8 млн. евро, като са по-малко с 1,009 млрд. евро (59,7%) спрямо същия период на 2015 година, когато възлизаха на 1,692 млрд. евро, показват данните на Българската народна банка (БНБ).

През декември 2016 г. вложенията намаляват с 258,3 млн. евро, докато спадът година по-рано година беше с 88 млн. евро.

Източник: БНБ

За миналата година дяловият капитал (преведени/изтеглени парични и апортни вноски на нерезиденти в/от капитала и резервите на български дружества, както и постъпления/плащания по сделки с недвижими имоти в
страната) възлиза на 222,3 млн. евро. Той е по-нисък с 881,2 млн. евро от дяловия капитал, привлечен през януари – декември 2015 година, когато беше 1,103 млрд. евро.

Данните са предварителни, като с отчета за януари 2017 година ще бъдат направени ревизии на данните за януари 2015 година – декември 2016 година, уточняват от централната банка. Статистическата информация за 2015 година и 2016 година подлежат на ревизия с годишните данни на НСИ и допълнително постъпили отчети на предприятията с чуждестранно участие.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 03:39 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

6
rate up comment 0 rate down comment 1
khao
преди 7 години
хвани се на работа най после, че и ти да дадеш нещо на тази държава ... стига само смyка помощи
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 5 rate down comment 1
KPetkov
преди 7 години
Не се коси. Бочко нали взема заеми и еврофондове, с които попълва дефицитите от ниските данъци. Ще откараме още поне 10-15 години така, ако не и повече.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 1 rate down comment 2
khao
преди 7 години
лaпа=*** .... явно от инвестора искат да пишем на маймуница :)то бива да има цензура, ама целия български речник ли ще цензурирате. земете цензурирайте целия ни език .... *** turci ste !!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 6
khao
преди 7 години
хахахахахахахахахахаха, съчинения по картинка от манифестация :)пак мързеливия иска другите да плащат данъци, а той да *** .... :):)да не говорим че пишеш нещо и в следващото изречение сам се оборваш с обратното твърдение :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 11 rate down comment 5
serafima
преди 7 години
Всеки, който има здрав разум и доблест, може да си направи сметка за ролята на ниския плосък данък върху инвестициите у нас. Най-големият коз на *** (и не само, защото плоският данък от 10% без необлагаем минимум беше въведен от БСП в лицето на Станишев), вижда резултатите. Идеята беше, че бизнесът ще бъде облекчен и готов за повече инвестиции. Вместо това освободиха едрия бизнес от данъци (то пък един едър бизнес у нас!) и натовариха хората с ниски доходи да плащат. Който иска, да провери структурата на събираемите данъци по доходни групи в сайта на МФ.Срамно е, че при наличието на примери на страни като Швеция, Дания, Германия, САЩ и т.н. нашите послушковци на *** и неолибералите работят срещу собствения си народ и собствената си икономика, като откровено лъжат в агитацията си срещу прогресивния данък.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още