IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Варуфакис: Тръмп рискува дългова криза в САЩ заради растящите дефицити

Правителството на Обединеното кралство прави „грешка“ в своя подход към преговорите за Brexit, смята бившият гръцки финансов министър

15:40 | 17.02.17 г. 6
Автор - снимка
Създател
<p>
	Бившият гръцки министър на финансите Янис Варуфакис. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Бившият гръцки министър на финансите Янис Варуфакис. Снимка: Ройтерс

Известният с прямотата си бивш гръцки министър на финансите Янис Варуфакис смята, че президентът на САЩ Доналд Тръмп рискува да създаде подобна на европейската дългова криза в САЩ с икономическия си план.

„Моята голяма загриженост по отношение на Доналд Тръмп е, че неговите икономически сметки не излизат", каза Варуфакис в интервю за Гай Джонсън от Bloomberg.

Според него предложения от Тръмп правителствен план за разходи на стойност 1 трлн. долара „гарантирано ще доведе до главоломно растящ дефицит, ако той успее да прокара всички данъчни съкращения, които планира".

В същото време дипломатическото напрежение би могло да накара Китай да продаде притежаваните от нея американски ценни книжа, което ще доведе до срив на доходността на облигациите и ще оскъпи финансирането на плана на Тръмп чрез заеми от международния капиталов пазар. 

Това е една последователност, която наподобява европейската дългова криза, започнала през 2010 г., когато инвеститорите загубиха доверие в способността на Гърция и други южноевропейски страни да финансират разходите на правителствата и да изплащат своя национален дълг. Това доведе до по-високи разходи за държавни заеми, серия от банкови кризи и остри съкращения на разходи и срив на икономическия растеж.

„Но когато доходността по облигациите започне главоломно да расте, [Тръмп] ще удари спирачките на строгите икономии, а това е последното нещо, от което глобалният капитализъм се нуждае в момента", казва Варуфакис.

Той добавя също, че  че правителството на Обединеното кралство прави „грешка“ в своя подход към преговорите за Brexit, приоритизирайки твърд Brexit пред свободното движение на европейците и членството в единния пазар.

„Това, което виждаме във Великобритания след референдума, е прекрасна трансформация на хора като Тереза Мей от умерени привърженици на оставането в ЕС в ентусиазирани привърженици на напускането", казва Варуфакис. 

Вижте повече в материала на Bloomberg TV Bulgaria!



 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:33 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 4 rate down comment 1
VIK88
преди 7 години
Наско, баце гледам пишеш едни и същи неща(които са верни),обаче нищо няма да постигнеш,колкото и да пишеш.Тази световна криза ще я има и трябва да я има,защото само като се опарят тъпите человеци,ще се научат...Такава е човешката природа.Учим се най-добре,когато е най-зле.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 8 rate down comment 0
bgMan
преди 7 години
А този Варуфокус-ник да каже нещо за Гърция?Или защо през всичките тези години на кражби и разсипия не предупреждаваше собствения си народ как върви към дълговата криза?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 8 rate down comment 2
KPetkov
преди 7 години
Риск печели, риск губи. Тръмп все пак е предприемач, а не книжен плъх.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 9 rate down comment 5
Атанасио
преди 7 години
И аз това писах преди седмица ,че ако намали данъците и увеличи разходите ще има голям бюдж.дефицит тоест тук преди месеци имаше статия ,че към 2020год. дефицита ще е 1 трилион и ако се намалят данъците ще отиде на 2 трилиона .Пак стигам до системната криза и съм обяснил подробно = https://***.facebook.com/atanas.shalapatov/posts/1752811994997027 Кризата е системна защото икономическият растеж не може да е безкраен ,защото крайното търсене от държавата и гражданите неможе да е безкрайно в една затворена система като Земята заради изчерпаемите енергийни източници(петрол,газ...) и глобалното затопляне - казано иначе за да има безкраен растеж трябва още една Земя и още милиарди консуматори на стоки и услуги ,после още една Земя и т.н.НО сегашното устройство на световната финансова система заради лихварството и т.н. доходност от акции,облигации се нуждае от безкраен растеж и тъй като това е невъзможно в една затворена система като Земята трябва нова ''система'' казано кратко.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още